Molnár Zsolt: "A józan észnek még van némi esélye"
Nem demokratikus felfogású az a párt, amelyik bármely állampolgárt elzárna választójoga gyakorlásától - állítja Molnár Zsolt. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke szerint még nem lefutott meccs az előzetes választási regisztráció, a "feliratkozás" bevezetése, az MSZP minden létező fórumon küzdeni fog a választójog korlátozása ellen.
Molnár Zsolt:

- Milyen nyitvatartási idővel működnek azok a választási irodák, amelyekben a miniszterelnök-helyettes szavai értelmében "fel kell majd iratkozni" a választásokon való részvételre?


- Hivatali ügyfélfogadási idővel, ami rettenetesen megnehezítené az állampolgárok számára a választási regisztrációt. Gyakorlatilag képtelenség lenne lebonyolítani az úgynevezett "feliratkozást" ezekben az irodákban, hiszen a távolságok is problémásak, nincs minden magyar választópolgárnak ideje, pénze és energiája arra, hogy eljusson ezekbe a hivatalokba. Így ez már önmagában ellentmond annak, hogy a kormány mindenki számára lehetővé tenné a feliratkozást. De nem is szívesen beszélek a részletekről, szerintem felesleges, mivel jelenleg az a feladatunk, hogy egyáltalán ne legyen regisztráció, feliratkozás, vagy bárhogy is nevezzék.

 

- De mitől gondolnák meg magukat a kormánypártok?


- Minden létező fórumon küzdünk a választójog korlátozása ellen. Bárhogy is nevezik ugyanis ezt a cenzust, az Orbán-kormány terve alkotmányellenes; ellentétes az európai normákkal; hatályos nemzetközi szerződéseinkkel, a Velencei Bizottság ajánlásaival, de még a magyar "alaptörvénnyel" is tehát mindennel, ami a jogállam alapja. De a józan észnek is ellentmond, hiszen van megfelelő népesség-nyilvántartás, ami nagyon jól működött az elmúlt 20 évben. Ebben kérdésben az ellenzék is egységes, és nemcsak a demokratikus parlamenti pártok, hanem a civil társadalom, a szakértői világ is, elég csak a volt államfő nyilatkozataira gondolni. Épp ezért lehet eredményes harcot vívni, hiszen ez a teljes magyar társadalom ügye, mindenkit érdekel, és gyakorlatilag nincs olyan, aki ezt a tervet védené. A Nézőpont Intézet, amely köztudottan nem áll messze a jelenlegi kormánytól, 70 százalékos elutasítottságot mért ebben a kérdésben. Aki ebből nem ért, az nem alkalmas a kormányzásra.

 

- Magyarán a Fidesz elkötelezett hívei is negatívan ítélik meg a feliratkozás tervét?
 

- Így van. Ezzel együtt persze láttunk már olyat, hogy a közhangulattal szemben is működött a Fidesz-szavazógép. Ilyen értelemben a kormánypártok képviselőinek lelkiismeretén múlik, hogy megnyomják-e a gombot Orbán Viktor utasítására, vagy sem.

 

A politikussal készített teljes interjút a népszava.hu-n olvashatják el.
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.