Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Molnár Gyula: a Fidesz leváltható, az ország javítható

MSZP  ─   Hír  ─   2017. január 16. 11:47   ─   2022. október 19. 22:33

Molnár Gyula: a Fidesz leváltható, az ország javítható
Aki Orbán Viktort akarja legyőzni, annak be kell mennie az oroszlán barlangjába, tehát előtte meg kell vívnia az előválasztási csatát is. Ezzel is magyarázza az MSZP elnöke, miért tartja fontosnak az előválasztást. Ezt ott kell megtartani, ahol valóban lehet több jó jelölt - mondja Molnár Gyula, aki szerint most többen akarnak változást, mint akik szerint maradnia kell a Fidesznek.A demokratikus ellenzék dolga, hogy összehozza a változás híveit. A Jobbikkal viszont nem lát lehetőséget semmilyen együttműködésre.

 

- Már eddig is többször említette, hogy 2018-ban le kell váltani a jelenlegi rendszert. Megvan ehhez a csodaszer?

- Nincs csodaszer. Az elmúlt fél évnek éppen az a tanulsága, hogy a munka nem spórolható meg. Az is tény viszont, hogy többen vannak az országban, akik változást akarnak, mint akik szerint maradnia kell a Fidesznek. A Fidesz rengeteg ember lábára lépett a tanároktól, a rokkantnyugdíjasokig, orvosoktól a vállalkozókig, és a legrosszabb a szegények, a kisemberek helyzete lett. Ők változást akarnak. S minthogy a választási rendszer aránytalan, ez bőven elég ahhoz, hogy meglegyen a többség. Ezért kell mindenkinek azon dolgoznia, hogy összehozzuk a változást akarókat. Ehhez el kell fogadtatnunk, hogy először a háznak az alapjait rakjuk le, és egyelőre ne azon vitázzunk, milyen lesz majd a tető.

 

- Pedig kívülről úgy néz ki, senki sem akarja az előválasztást és ezzel együtt elmegy a hajó.

- Belülről viszont azt látom, a tárgyalás szereplői meglehetősen fegyelmezettek. Le a kalappal a Demokratikus Koalíció (DK), a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) és a Párbeszéd előtt, mert komoly részletek nem kerülnek nyilvánosságra. Az probléma persze, hogy nem varázsütésre állapodunk meg. Orbán Viktor egykor azt mondta, ne azt nézzék, amit mond, hanem amit csinál – ami valójában azt jelentette, hogy hazudtak éjjel-nappal. Én azt kérem, hogy ne azt nézzék, amit rólunk mondanak, hanem azt, amit valójában csinálunk. E szempontból nem állunk rosszul. Jelenleg készen vannak az alapok, amik lehetségessé teszik az együttműködést. Mi most azt javasoljuk, hogy ezeket hozzuk nyilvánosságra és lehessen hozzájuk csatlakozni. Ami eddig zártnak tűnt, azt nyissuk ki újra. Az előválasztás ügyében két különböző koncepció van, de ezekről sem veszekszünk. Az egyik szerint ez egy tehetségkutató, szépségverseny, ahol a lájkok számát kell nézni. A másik viszont azt mondja, szimuláljuk a valódi választást. Ez egészen egyedi, hiába hivatkoznak sokan az Egyesült Államokra vagy Franciaországra. Ott a pártok belső előválasztásáról van szó, nálunk viszont pártok között is kell választani. Ezért is mondjuk azt, hogy ragadjuk meg a második lehetőséget. Abban viszont alapvetően egyetértünk, hogy meg kell tudni győzni az embereket, nem pártalkukkal, füstös szobákban választjuk ki az ő körzetük képviselőjelöltjét, hanem ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy valóban a lehető legjobb jelöltet fogjuk indítani.

 

- Valóban bízik az előválasztásban azok után, hogy a résztvevők köre korlátozott, ráadásul láthatóan nem nagyon tudnak megállapodni?

- Innováció lehet a baloldalnak, ha fel tudunk mutatni egy újszerű jelölt-választási folyamatot. Én híve vagyok annak, hogy ahol valóban lehet több jó jelölt, ott legyen előválasztás. Lesz olyan mód és forma, hogy a nyilvánosság előtt tudjanak dönteni arról az emberek, ki dolgozzon értük a következő négy évben a parlamentben. Mindenütt már csak technikai okok miatt sem lehet megcsinálni ezt, de türelemmel előre juthatunk.

 

A Molnár Gyulával készült teljes interjút a népszava.hu-n olvashatják el.