Mindent vinne a Fidesz
Akár mindent vihet a fővárosban a Fidesz az önkormányzati választási törvény kedden elfogadott módosítása után, de a párt a sokak szerint manipulatív és alaptörvény-ellenesnek tűnő szabályozás ellenére sem lehet biztos a dolgában.
Mindent vinne a Fidesz

Akár mindent vihet a fővárosban a Fidesz az önkormányzati választási törvény kedden elfogadott módosítása után, de a párt a sokak szerint manipulatív és alaptörvény-ellenesnek tűnő szabályozás ellenére sem lehet biztos a dolgában. Ha ugyanis az annak idején magukat kormányváltóknak nevező erők őszre ismét összeállnak, és Budapesten hozzák az április 6-i formájukat, döntetlen körüli eredményt érhetnek el, sőt meglepetést is okozhatnak. A május 25-i EP-választás eredményeiből kiindulva viszont a Fidesznek az új szabályok szerint már nincs miért aggódnia.

 

A 2010-es önkormányzati választáson a kormánypártokat a szavazók nagyjából fele támogatta, míg az MSZP a voksok 30, az LMP 11, a Jobbik 9 százalékát szerezte meg. Ezzel a 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben – amelynek tagjait akkor pártlistákról, arányos rendszerben választották – 17 mandátum jutott a Fidesznek, 10 a szocialistáknak, s 3-3 a másik két szervezetnek. Ez szűken, de abszolút többséget jelentett. Az idei parlamenti választáson viszont a kormányoldal támogatottsága Budapesten 39,37, a baloldali összefogásé 37,98 százalékos volt, míg az EP-választáson az már külön induló DK, Együtt–PM és MSZP együttesen 37,67, míg a kormányoldal 43,75 százalékot kapott.

 

A Fidesz, illetve a baloldal a 38 százalékot meghaladó támogatottsága mellett egyaránt 13-13mandátumhoz juthatna, míg a Jobbiknak a 12,5 százalék négy, az LMP-nek a 9,1 százalék három képviselői helyet eredményezne. Az EP-választáson a demokratikus ellenzék valamivel rosszabbul teljesített, de a fideszes többség az akkori eredmények alapján is veszélybe kerülhetne, és csak a szélsőjobbal együtt biztosíthatnák a „kormányzóképességét” Budapesten.

 

A cikk a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.