Mindenki regisztráljon, lehetőleg levélben
A választási eljárási törvény tervezetében nincsenek megfelelő garanciák arra, hogy megkérdőjelezhetetlen és tisztességes választási eredmények szülessenek - állítja Szoboszlai György. Az Országos Választási Bizottság (OVB) egykori tagja szerint a választási regisztráció szükségtelen és indokolhatatlan, az alkotmányos elvekkel pedig nem fér össze, hiába módosítják emiatt az alkotmányt.
Mindenki regisztráljon, lehetőleg levélben

Úgy véli azonban, a Fidesz javaslata visszafelé is elsülhet, ehhez minél több választónak regisztrálnia kell.- Legutóbb "az OVB politikai okból eltávolított, volt tagjaként" nyilatkozott nekünk. Sértett?
- Ez nem személyes ügy, a döntés 2010 nyarán az egész OVB-t érintette - Bordás Vilmos, korábbi, Fidesz által delegált tag kivételével, aki mellesleg a jelenlegi OVB elnöke. Voltaképpen ez volt az első olyan alkalom, amikor a megalakult kormány egy közjogi testületet a mandátuma lejárta előtt, manipulatív módon eltávolított. Persze voltak már előtte is jelei annak, hogy itt egy új, konzervatív rendszerváltás következik, de ez volt az első nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy nem tisztelik a jogállami normákat. Ez ugyanis egy négy évre megválasztott testület volt, amely az utóbbi 20 évben ugyanúgy működött: az előző parlamentek egyszerű többséggel választották meg tagjait, többnyire elméleti szakembereket, akik aztán maguk közül választottak elnököt. Így az OVB nyilvánvalóan politikai okból való szétzavarása már jelezte, hogy új korszak kezdődik, azóta pedig ennek ösvényén járunk, s alkotmányos rendszerváltás ment végbe.
 

 

- Mi volt a politikai indíték, például a területfoglalás?
- Revansot vettek az OVB népszavazási döntései miatt. Az OVB ugyanis konzekvensen azt az álláspontot képviselte, hogy az úgynevezett szociális népszavazás alkotmányellenes. Nekem pedig mind a mai napig az a szakmai meggyőződésem, hogy ebben a vitában az OVB-nek volt igaza, az Alkotmánybíróság (Ab) pedig nem hozott megfelelő döntést, mert nem volt mentes bizonyos elfogultságoktól. 

 

Az interjút teljes terjedelmében a népszava.hu-n olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.