Minden volt, csak konszolidáció nem
Lényegében 2010 óta megy a találgatás arról, hogyan és mikor fog lefékeződni az Orbán-kabinet forradalmi, központosító-belepiszkáló-beleszóló hevülete. Ezt a találgatást nem kis részben maga a Fidesz igyekezett napirenden tartani, Navracsics Tibornak például sikerült 2012-t és 2013-at is a konszolidáció éveként beharangoznia.
Minden volt, csak konszolidáció nem

A konszolidációs szólamokat a Fidesz leginkább a konzervatívabb, a '98-as, úgynevezett polgári politikával szimpatizáló bázisnak címezte, mert a 2010 utáni kormányzással ebben a táborban – amellett, hogy a baloldalt még mindig jobban utálják, mint a Fideszt – él egy csendes, de masszív elégedetlenség. 

 

A jobbközép Mandiner például egész cikksorozatot szentelt az új kormánnyal szembeni elvárásainak/álmainak/szkepszisének. Az ezekből kiolvasható igények egyértelműen a hatalomgyakorlás konszolidációjára, az állami hiperaktivitás csitítására irányulnak: jogállamiság, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb élet, a szociális demagógia csitítása, a fárasztó és ízléstelen kultúrkampf berekesztése. A konzervatívoknak oly fontos habitus nyelvén felterjesztve :

 

"Kevesebb kicsinyességet, több nagyvonalúságot várnánk a következő években."

 

A száznapos hadjárat

Ehhez képest a kormány meg sem várva újjáalakulását, már a választási győzelem másnapján újabb offenzívába kezdett. Már az első hét is rettentő provokatívra sikeredett a konszolidációra várók szemében: rögtön urnazárás után bezárt a csak a választási kampány idejére megnyílt Várkert bazár, munkagépek indultak a német megszállás félbehagyott emlékművének folytatására, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felkérésére beszántották a kishantosi biogazdaság serkenő búzáját, Hoffmann Rózsa lerakta a hüledező tanári kar elé a maga tankönyvlistáját.

 

A teljes írás az Indexen olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.