Mi van itt? Orbán megígérte, a tények mégis ellenállnak?
A kormányzati propaganda és a miniszterelnöki ígérgetés ellenére nem hogy közelebb került volna az ország a 2010-ben ígért egymillió új munkahely megteremtéséhez, inkább dinamikusan nő a távolság. A termelő szektorban folyamatosan csökken a munkahelyek száma és egy friss felmérés szerint ez a közeljövőben nem is fog változni.
Mi van itt? Orbán megígérte, a tények mégis ellenállnak?

Az öt főnél többet foglalkoztató vállalatok kötelező adatszolgáltatásából számított statisztika folyamatosan kimutatja az országban tapasztalható foglalkoztatás-csökkenést. Ennek ellenére a kormány sikerpropagandája épp az ellenkezőjét állítja, a Központi Statisztikai Hivatal egy más típusú adatsorára hivatkozva. 

 

Utóbbi úgy készül, hogy nagy, reprezentatív mintán kérdezik a lakosságot, önbevallás alapján legalább egy órát dolgozott-e az adott héten. Ha a válasz igen, egy strigula az aktív munkavállalók oldalán. Ilyen módon a külföldön foglalkoztatottak is a hazai statisztikát javítják, miként a közfoglalkoztatottak is.Nem különösebben meglepő a valódi folyamatokat feltáró, borús képet festő adatsor: a GDP zsugorodása közben gazdasági nonszensz lenne, ha a vállalatok munkahelyeket létesítenének. Nagyobb baj azonban, hogy úgy tűnik, bár sokat javult a cégek jövőképe, még most sem bővül a kereslet a munkavállalók irányába.

 

A folytatás a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.