Mi kell a baloldal 2014-es győzelméhez?
Jó munkát végeztek a Fidesz választási szakemberei az új választási rendszer és a kerületek kialakításakor. Hogy a rendszer kedvez a jobboldalnak, arról már írtunk. Szigetvári Viktor, az MSZP volt kampányfőnöke, Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványának munkatársa most 94 oldalas tanulmányban elemezte, mi szükséges ahhoz, hogy 2014-ben a baloldali ellenzék vehesse át a hatalmat.
Mi kell a baloldal 2014-es győzelméhez?

A feladat szinte lehetetlen. Választásirendszer-pornó perverz állatoknak. 

 

Szigetvári Viktor és Vető Balázs, Bajnai Gordon Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványának választási szakértői 94 oldalas tanulmányban elemezték, milyen alkalmazkodási kényszereket teremtett az új választási rendszer a baloldali ellenzék számára. Magyarán, útmutatót készítettek ahhoz, hogyan kell legyőzni 2014-ben a Fideszt.

 

Az új választási rendszerben 106 egyéni és 93 listás mandátumot osztanak szét. A listás szavazatok megoszlása nagyjából arányossá vált, azaz 40-45 százalékos eredménnyel 39-43, 10 százalékos listás eredménnyel pedig 9 mandátumot lehet szerezni - már ha a tízszázalékos párt minden egyéni választókerületben állít töredékszavazat szerzésére képes egyéni jelöltet.

 

Ebből következik, hogy a minimális parlamenti többséghez is meg kell szerezni az egyéni mandátumok több mint felét, a stabil kormánytöbbséghez pedig legalább 65-70 egyéni mandátumra van szükség. A kétharmados többség feltétele minimum 80 egyéni mandátum megszerzése a 106-ból. 

 

A tanulmányt összefoglaló cikket elolvashatják az index.hu-n.

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.