Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Mesterházy újra a frakció élén

MSZP  ─   Hír  ─   2014. május 02. 09:41   ─   2022. október 19. 22:33

Mesterházy újra a frakció élén
Nem vár könnyű ciklust az MSZP: a párt parlamenti frakcióvezetőjének újra megválasztott Mesterházy Attila szerint a Fidesz nem változtat politikáján és stílusán a jövőben sem, ezért a múlt ismert csatái bizonyosan megismétlődnek. Bár az a hír járja, hogy Orbán Viktor semmiféle konkrét kormányprogrammal nem készül kedden a parlamentben, az MSZP konstruktív ellenzéki szerepre törekszik.Egyhangúlag ismét Mesterházy Attila pártelnököt választották meg az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjévé szerdán, a frakció alakuló ülésén a szocialisták. A 29 fős képviselőcsoport frakcióvezető-helyettesének választották Tóbiás Józsefet, aki általános helyettese Mesterházynak, és a gazdaságpolitikai területért felel. Szintén frakcióvezető-helyettes lett Lukács Zoltán, Harangozó Tamás, valamint Tóth Bertalan. Mesterházy jelezte: a tisztújításig a pártelnöki és a frakcióvezetői posztot nem választják szét. Szintén egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Ház egyik alelnökének Hiller Istvánt jelölik.

 

Összeállították a bizottsági helyekre javasolt képviselőik névsorát is: a nemzetbiztonsági bizottság elnökének a posztot eddig is betöltő Molnár Zsoltot, a költségvetési testület vezetőjeként pedig Burány Sándort javasolják. A törvény-előkészítési testület alelnöke Bárándy Gergely, a mentelmi alelnöke Józsa István, a honvédelmi és rendészeti grémium alelnöke Harangozó Tamás, a kulturális testület alelnöke Kunhalmi Ágnes, a népjóléti bizottság alelnöke Korózs Lajos, a gazdasági alelnöke Tóth Csaba, az agrárbizottság alelnöke Harangozó Gábor, a vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke pedig Varga László lenne. A kedden megalakuló új parlamentnek összesen 15 bizottsága lesz, ebből ötöt vezet majd egy-egy ellenzéki párt képviselője, illetve 3 kormánypárti és 2 ellenzéki alelnöke lesz a Háznak.

 

Az ellenzék dolgát jelentősen nehezíti a következő négy évre, hogy a hírek szerint Orbán Viktor semmilyen konkrét, klasszikusan pontokba szedett kormányprogrammal nem készül keddre. Mint a hvg.hu emlékeztetett, a "régi" alkotmány szerint a parlament ilyenkor egyszerre döntött a miniszterelnök megválasztásáról és a kormány programjának elfogadásáról. Az alaptörvény viszont kizárólag a miniszterelnök megválasztásáról rendelkezik, szó sincs benne kormányprogramról. Persze a parlamenti többség eddig is automatikusan megszavazta azt, vagyis csak formalitásnak tekinthető, de így később még annyira sem lehet a korábbi terveivel, bejelentéseivel szembesíteni a kétharmados Fidesz-KDNP-t, mint eddig.

 

A folytatás a népszava.hu-n olvasható.