Mesterházy: Mert mi vagyunk Európa
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim! A mai nap számunkra, magyar baloldaliak és demokraták számára kettős ünnep. Május elseje, a munka ünnepe az a nap, amikor a munkájukból élők büszkén, bátran kiállnak, és a világ tudtára adják: a legnehezebb körülmények között is megőrizték tartásukat, önbecsülésüket és kiállnak jogaik védelméért.
Mesterházy: Mert mi vagyunk Európa

És erre a kiállásra nagy szükség van akkor, amikor nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága és egyre többen vannak azok, akik egyik napról a másikra élnek. Ezért örülök és köszönöm, hogy eljöttek ma ide! 

 

De ma ünnepeljük hazánk uniós csatlakozásának évfordulóját is. Tíz évvel ezelőtt, 2004. május elsején vált Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjává. Ezzel az újkori magyar történelemben az egyik legfontosabb célkitűzését érte el a nemzet. Azt, hogy minden tekintetben intézményesen is a szabad és egységes Európához tartozunk.

 

Ehhez a sikerhez minden rendszerváltás utáni kormány hozzájárult. Külön büszkék vagyunk arra, mi, baloldaliak, hogy két szocialista miniszterelnök, Horn Gyula és Medgyessy Péter, valamint Kovács László egykori külügyminiszter nagyban hozzájárultak ehhez a sikerhez. Köszönjük nekik!

 

A csatlakozás óta számunkra, magyar baloldaliak és demokraták számára ez a nap szimbolikusan is összeköti a munka, a dolgozó ember megbecsülését, jogainak védelmét és a nyugatos, modern, demokratikus Magyarország eszméjét.

 

Történelmi példák sora és a fejlett világ példái azt mutatják, hogy azokban az országokban élnek jól az emberek, ahol ezek az értékek együtt, egymást kiegészítve és erősítve érvényesülnek. Ott, ahol munkájukból, tudásukból, tehetségükből napról napra jobb és jobb életet tudnak teremteni maguknak és családjuknak. Ahol a szegény nem büntetést, hanem esélyt kap. Ahol nem a hatalomhoz való hűségen, hanem a tudáson, a szakértelmen és a teljesítményen múlik az előbbre jutás. Ahol a vállalkozás szabad, a magántulajdon pedig szent. Ahol demokratikusan meghozott törvények garantálják a dolgozók jogait és erős szakszervezetek védik érdekeiket. És ahol nem zárják ki a nemzetből a másként gondolkodókat.

 

A beszéd folytatását Mesterházy Attila honlapján olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.