Mesterházy lesz Orbán kihívója
Megszületett a megállapodás a demokratikus ellenzék szorosabb együttműködéséről: az MSZP és az Együtt-PM közös listát állít, és várják a DK csatlakozását is. Bajnai Gordon hátrébb lépett, a közös miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila.
Mesterházy lesz Orbán kihívója

Közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet is állít az MSZP és az Együtt-PM, amelynek értelmében Mesterházy Attila szocialista pártelnök lesz Orbán Viktor kormányfő első számú ellenzéki kihívója – erről döntöttek a szövetséges felek. Az új megállapodáshoz várják a Demokratikus Koalíció csatlakozását is, Gyurcsány Ferencék pártjával ezután kezdik meg az egyeztetést a részletekről.

 

A megállapodást meglehetősen hosszú és helyenként feszült egyeztetés előzte meg. A folyamat azután indult el, hogy – mint arról lapunk beszámolt – az Együtt-PM elnöksége a szocialistákkal megkötött szövetség megerősítéséről, a szélesebb összefogás megteremtésének felülvizsgálatáról döntött. Bajnai Gordon ezután már közös listáról és közös jelöltekről beszélt, és jelezte: kész miniszterelnök-jelölti ambíciójáról is lemondani. Az MSZP vezetőit – miután röviddel ezelőtt volt ezzel kapcsolatos jelzés feléjük – nem érte váratlanul a kezdeményezés, de nem is fogadták ettől függetlenül felhőtlen örömmel; mondván hónapok óta a megkötött szövetség előnyeiről beszéltek, ráadásul többször is határozottan kijelentették, hogy lezárták a tárgyalásokat.

 

A tárgyalás első körére kedd délben került sor és majd három órán át tartott az MSZP Jókai utcai központjában. Forrásaink szerint Bajnai Gordon hamar világossá tette, hogy közös lista létrehozását szorgalmazza, ennek érdekében pedig miniszterelnök-jelölti ambícióit is kész félretenni. Ugyanakkor az Együtt-PM delegációja azt is javasolta, hogy a közös kormányfőjelölt egy külső, negyedik személy legyen, akit viszont (legerősebb pártként) az MSZP nevezhetne meg. A szocialisták viszont egyértelművé tették, hogy számukra Mesterházy Attila a jelölt erre a posztra; ezt viszont Bajnaiék nem tartották megfelelőnek. Ezen a ponton meg is rekedt az első kör, a felek elvonultak és sajátjaikkal folytatták az egyeztetési folyamatot. Végül kedden este kilenckor volt még egy újabb, hajnalig tartó tárgyalás, amelyet szerda délelőtt tizenegytől újabb háromórás felvonás követett. Ennek lett eredménye az újraírt szövetség és Mesterházy Attila közös jelöltsége.

 

A teljes cikket a nol.hu-n olvashatják el.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.