Mesterházy: Kiutat kínálunk
"2014 az első év, amikor nem lesz adóemelés" - mondja a nemzetgazdasági miniszter, leleplezve önmagát és kormányát. Mert ha ez lesz az első ilyen év, akkor eddig mi is történt? Adóemelések tömkelege, ahogy mindig is mondtuk.
Mesterházy: Kiutat kínálunk

A Fidesz az azonnali radikális adócsökkentés ígéretével vezette meg a választókat 2010 előtt. Ehhez képest az elmúlt három és fél évben jelentősen emelte az alacsony keresetű munkavállalók adóterheit, és fokozta a vállalkozókra nehezedő pénzügyi nyomást. Amennyiben valóban nem lesznek adóemelések jövőre, az mindössze annyit jelent, hogy maradnak a magas elvonások, a magas adók.

 

Ráadásul az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a kormány számára az adótörvény és a költségvetés csak egy-egy papírköteg. Funkciójuk, hogy az év végére megszülessenek. Amúgy viszont bármikor és bármennyiszer módosíthatók. Orbánék újabb fantázia szülte növekedési várakozása vagy éppen az áfa-bevétel hasraütésszerű kiszámítása azt sejteti: ehhez a büdzséhez is hozzá fog még nyúlni a Fidesz.

 

Ameddig teheti.

 

Nincs kétségem afelől, hogy a Fideszt nem fogják érdekelni sem az európai uniós elvek, sem a gazdasági szereplők várakozásai. Ostobán államosító és központosító politikájával kiszámíthatatlan környezetet teremt, amelyben nem lehet tervezni, így nem lehet befektetni, munkát adni, fejleszteni sem. Cégvezetők tucatjai figyelik a naptárt és a választási eredményeket. Becsomagolták már a bőröndjeiket, és ha ez a kurzus folytatódik, azonnal távoznak az országból, hogy máshova vigyenek munkát és tudást. A rendszerváltás óta nem volt olyan magas a szegénység, mint most. A trend pedig egyértelműen negatív. A kormány mindent elkövet azért, hogy a helyzet tovább romoljon. Leépített minden olyan programot, amely képes volna a szegénység növekedését, újabb százezrek lecsúszását megakadályozni. A gazdaságpolitika viszont csak keveseknek kínál felemelkedést. Többségükben olyanoknak, akik a tűz közelében vannak, a Fideszhez vannak bekötve. Az Orbán-rendszer nem csak jövedelmi alapon osztja meg az országot, hanem társadalmi különbséggé dagasztja a politikai szembenállást. Példátlanul káros és rosszindulatú politika ez.

 

A teljes írás az MSZP honlapján olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.