Mesterházy: Ki kell ragadni az uniós pénzeket Orbán markából!
Disznóól. Kormányzása kezdetén mondta Orbán, hogy az európai uniós támogatások hazai intézményrendszere maga a disznóól.
Mesterházy: Ki kell ragadni az uniós pénzeket Orbán markából!

Aztán három év alatt azt "érte el", hogy teljesen leálljon az uniós pénzek Magyarországra érkezése. Egy év eleve azzal ment el, hogy átszervezték a hivatali rendszert. Ami sokkal rosszabb lett, mint volt. Ma meg már ott tartunk, hogy 1200 milliárd forintot bukhatunk el a kormány hibájából. Ez majdnem annyi, mint az oktatás vagy az egészségügy éves költségvetése. Az országban zajló fejlesztések 97 százaléka uniós forrásokból történik. Ha ebből a csapból nem jön semmi, akkor végképp leáll az ország.


 
Eleve óriási felelőtlenség volt egy évre leállítani a kifizetéseket az átszervezés miatt. Már csak azért is, mert a szocialisták kormányzása idején az uniós pályázatok benyújtása, teljesítése és kifizetése rendben zajlott. Nem hibátlanul, de összességében jól, a települések és az ország javára. A fideszes kormánytagok és polgármesterek manapság azokat a beruházásokat adják át, amelyeket jobbára szocialista elődeik kezdeményeztek.


 
Most viszont ott tartunk, hogy a 15 operatív programból 13-ra egyetlen eurócentet se kaptunk közel egy éve. A miniszterelnökség államtitkára nyilvánosan beszél arról, hogy akár szabálytalanul is le kell hívni pénzeket, amiért majd büntetést kell fizetni, hogy ne veszítsük el a még bent lévő pénzt. A szocialista kormányzás idején ilyen kétes módszerekre sosem volt szükség.


 
További probléma, hogy a beragadt pénzek miatt sok esetben a megkezdett fejlesztések sem fejeződhetnek be. Ha menet közben fogy el a pénz, akkor végeredményként használhatatlan intézményeket, épületeket, szolgáltatásokat kapunk. Magyarul az is pocsékba megy, amihez eddig nekikezdtünk.


 
Orbánt ez nem érdekli. Legfőképp azzal foglalkozik, hogy a következő hétéves költségvetési periódusban csak ő dönthessen az uniós pénzekről. Senki sem látott hétéves fejlesztési programot. Nem tudjuk, ki és mire költené az európai forrásokat 2014-2020 között. Azt lehet csak látni, hogy Orbán önmaga köré szervezi a döntési mechanizmust. Szerintem már az elmúlt évek tétje is ez volt. A "disznóól" Orbán szóhasználatában azt jelentette: nem ő dönt.

 

Az írás folytatását az MSZP honlapján olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.