Mesterházy: jövő héten kezdődjenek az ellenzéki tárgyalások!
Mesterházy Attila MSZP-elnök tárgyalásra hívja jövő hétfő délelőttre az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség és a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőit, hogy kezdjék meg az egyeztetést a kormányváltáshoz szükséges összefogásról.
Mesterházy: jövő héten kezdődjenek az ellenzéki tárgyalások!

A pártelnök ezt pénteken jelentette be újságíróknak azután, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője az MTI-nek reggel küldött írásában kezdeményezte: az MSZP által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett pártja és a szocialisták már ősszel kössenek egyezséget. A tárgyalások elkezdésének lehetséges időpontjaként június 16-át, Nagy Imre miniszterelnök 1989-es újratemetésének évfordulóját nevezte meg.

 

Mesterházy Attila nyilatkozatában üdvözölte Bajnai tárgyalási szándékát, és azt javasolta, ne várjanak két hónapot, már jövő hétfőn üljenek egy asztalhoz.

 

Emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben javasolta: a demokratikus ellenzéki szervezetek kezdjenek szakpolitikai tárgyalásokat, majd állapodjanak meg a közös egyéni jelölt- és listaállításról. Ezen a szándékukon azóta sem változtattak - jegyezte meg, ismét jelezve: a közös listát tartja jó megoldásnak. Bajnai Gordon ugyanis előzőleg úgy foglalt állást: meg kell vizsgálni, hogy a közös vagy a két külön lista ad-e jobb esélyt a kormányváltásra.

 

Mesterházy Attila azt mondta: örömmel nyugtázta, hogy már Bajnai Gordon is helyesli az egyeztetések elindítását. Hozzátette, az elmúlt hónapokban a választóktól rendre azt a visszajelzést kapta, hogy ne csak beszéljenek az együttműködésről, ne taktikázzanak, ne húzzák az időt, hanem tegyenek is érte.

 

Szerinte jogos a türelmetlenség, mivel a Fidesz már elkezdte a választási kampányt. Kitért arra, egyetért vele, hogy előbb a programról, aztán az egyéni jelöltekről, majd a kormányfőjelölt személyéről állapodjanak meg. Ugyanakkor - folytatta - a Bajnai Gordon által javasolt első tárgyalási pontot, a korszakváltás alapelveinek tisztázását "átugorhatják", mivel már tavaly decemberben jelezte Bajnainak, egyetért az Együtt-PM szövetség által megfogalmazottakkal.

 

Vitakérdés lehet az MSZP és az Együtt-PM között a Demokratikus Koalíció szerepe. Bajnai Gordon ugyanis kétpárti tárgyalásokat javasolt, és úgy fogalmazott: a megállapodást a demokratikus ellenzék két vezető erejének, az MSZP-nek és az Együtt-PM szövetségnek kell megkötnie, ők képviselhetik majd a körülöttük kialakuló szövetségesi rendszert is. Mesterházy Attila viszont azt mondta: az Együtt-PM és a DK képviselőit is várja hétfő délelőtt 10 órára a szocialisták Jókai utcai székházába, de nyitott más helyszínre is.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.