Mesterházy: Európa kihívás előtt áll
És Európa választásra készül. Mi itt, Kelet-Közép-Európában megtanultuk, mert megtanított rá a történelem, hogy népeink sorsa összefonódott. Ahogy közös a múltunk, közös a jövőnk is.
Mesterházy: Európa kihívás előtt áll

És Európa választásra készül. Mi itt, Kelet-Közép-Európában megtanultuk, mert megtanított rá a történelem, hogy népeink sorsa összefonódott. Ahogy közös a múltunk, közös a jövőnk is.

 

A jövőnk pedig Európa. Az uniós tagság, a közös értékeken és érdekeken alapuló szoros szövetség garantálja népeink békés együttélését, azt hogy nem pusztán egymás mellett, hanem együtt is élhetünk.

 

Tegnap barátom, Victor Ponta meghívására Bukarestben részt vettem a szocdemek koalíciós uniós kampánynyitóján. Örültem, hogy ott lehettem és így viszonozhattam a román miniszterelnök nemrégiben tett budapesti látogatását. Örülök és hálás vagyok azért, hogy a pártcsaládunkon belül hagyományosan jó kapcsolatunkat a személyes viszony még szorosabbra fűzte. Fontos ez, mert így is erősíthetjük a nemzeteink közötti kapcsolatot. És tudom, hogy ugyanilyen jó viszony fűzi őt sok más európai vezetőhöz.

 

A gazdasági válság és következményei újra komoly kihívások elé állították Európát és az Uniót.

 

A krízis előbb csalódást okozott, majd kiábrándultságot szült. Az elégedetlenség veszélyesen felerősítette a társadalmi csoportok közötti feszültségeket. Mindez melegágya az antidemokratikus, populista, nacionalista eszméknek és politikai erőknek. Ezért erősödik újból a populizmus és kerül erős kihívással szembe a demokrácia mindenütt Európában. A populisták és szélsőségesek szerint a gondokra a kevesebb demokrácia a válasz. Ezért kérdőjeleződnek meg Európában és világ több pontján olyan régen lefektetett és sokáig örökérvényűnek tartott értékek, mint a hatalom megosztása, az emberek egyenlősége vagy a kisebbségek integrációja.

 

De a II. világháború után Európa és a világ megtanulta a leckét. Azt, hogy a gazdasági-társadalmi megrázkódtatásokra nem a kevesebb, hanem a több demokrácia a válasz. Ha a szélsőséges, Európa-ellenes eszmék terjedésének a szociális krízis az egyik oka, nem elég a demokratikus értékeket védelmezni. A szociális fesztültségeket, a szegénységet, az emberek mindennapi gondjait is enyhíteni kell. Ezért meggyőződésem, hogy több szolidaritásra, több baloldaliságra is szükség van ahhoz, hogy békében és biztonságban élhessünk Európában.

 

A teljes írást Mesterházy Attila honlapján olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    -    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.