Mesterházy és Bajnai egy hajóban
Ünnepélyes keretek között, az A38 hajón írta alá kedden a két párt közötti együttműködési megállapodást az MSZP és az Együtt-PM szövetség vezetője. Mesterházy Attila a sajtó előtt hangsúlyozta: a szocialista párt nem érintett a bajai hamisított videó ügyében, szerinte tudatos, fideszes provokáció történhetett.
Mesterházy és Bajnai egy hajóban

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon - hosszas és vitáktól sem mentes időszakot követően - még augusztus végén állapodott meg arról, hogy a két szervezet közös egyéni képviselő-jelölteket indít a 106 egyéni választókörzetben, viszont külön listát állít; ezzel a választások utánra tolva a miniszterelnök személyének kérdését - amennyiben az még aktuális lesz akkor. Az egyéni körzeteket 75-31 arányban osztották fel egymás között, a jelöltek személyét az MSZP-sek már véglegesítették, az Együtt-PM néhány kerületben még csak a közeljövőben fogja megnevezni az indulóit. Abban korábban mindkét vezető egyetértett, hogy ez a „koordinált indulás” a legmegfelelőbb a szavazatmaximalizálás szempontjából.

 

Az ünnepélyes ceremónián (amelyre az A38 kiállítótermében került sor; az egyik falon a rendezvény miatt le is kellett takarni a „Don't worry, be melancholy” feliratot) először a volt kormányfő Bajnai Gordon mondott rövid beszédet. A politikus szerint szakaszhatárhoz ért az ellenzéki együttműködés, létrejött a korszak- és kormányváltó erő.

 

Bajnai szerint ez a szövetség megoldást kínál minden változásban érdekelt választónak, alternatívát nyújt mindazoknak, akik változtatni akarnak sorsukon. A volt kormányfő kiemelte, hogy ez az új szövetség „megoldási tervvel” is rendelkezik az országot érintő problémákra, de garanciát is biztosít a választóknak arra, hogy egyetlen, az Orbán-rezsim leváltására leadott szavazat sem vész el. Bajnai szerint mindkét szervezet betartotta a határidőket és a menetrendet, elkészült a programalapú megállapodás. Szerinte a kialakított személyi- és rendszerkonstrukció képes a legtöbb szavazót megszólítani.

 

Bajnai kiemelte, hogy a mostani választás az egyéni körzetekben fog alapvetően eldőlni; majd hozzátette: mindegyik körzetben ennek a közös szövetségnek a jelöltje fogja biztosítani a változás lehetőségét. Az Együtt-PM vezetője szerint a koordinált indulásnak köszönhetően „kompromisszumok nélkül” tud minden választó erre a szövetségre voksolni. Ahogy Bajnai fogalmazott: egyik kezével kitolja Orbán Viktort a hatalomból (ez lenne az egyéni körzet), majd a másik kezével eldönti, hogy melyik párt milyen súllyal legyen jelen a következő Parlamentben és kormányban; ez utóbbi pedig a listákra leadott szavazatok alapján mutatkozna meg. „Nagy a feladat, nagy a felelősség. Tisztában vagyunk vele” - fogalmazott Bajnai Gordon.

 

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke rövid beszédében többek között azt mondta: a szövetségkötés egy új állomás a magyar politikában. „Ez egy kormányváltó, erős szövetség” - fogalmazott a szocialista politikus, hozzátéve: az elmúlt időszakban számos alkalommal kérdőjelezték meg az MSZP túlélését és megerősödését, mégis sikerült rácáfolni ezekre a véleményekre.

 

Mesterházy Attila egyetértett abban, hogy október 23-án új szakasz kezdődik: immár nem csak a partnerekkel és szövetségesekkel, hanem elsősorban a választókkal és az ő véleményükkel kell foglalkozni. A pártelnök szerint a szabadság akkor tud kiteljesedni az országban, ha biztonság és jólét van.

 

A cikk a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.