Mesterházy Attila újra tárgyal Bajnai Gordonnal
Egyhangúlag támogatta az MSZP országos elnöksége szerdán, hogy Mesterházy Attila pártelnök két napon belül újra tárgyalóasztalhoz üljön az Együtt–PM szövetséggel, és a vitás kérdéseket „higgadtan és nyugodtan” minél előbb zárják le.
Mesterházy Attila újra tárgyal Bajnai Gordonnal

Az elnökség abban is egységes volt, hogy továbbra is fenntartja álláspontját, amely szerint a demokratikus ellenzéknek mindegyik választókerületben csak egy jelöltje lehet, vagyis nem fordulhat elő, hogy a szervezetek egymást gyengítsék. Mesterházy arra is kért és kapott felhatalmazást az elnökségtől, hogy további „potenciális partnerekkel” is tárgyalásokat kezdjen: ezek a korábbi bejelentések szerint a DK, az MSZDP és a Liberálisok pártja lehet. Mesterházy szerint ugyanis nemcsak két párt között kell megállapodni, hanem minél szélesebb szövetséget kell kialakítani. Egybehangzó döntést hozott az elnökség abban is szerda ­késő délután, hogy az MSZP kongresszust hív össze október második felére, s véglegesen döntenek majd a jelölti és listakérdésekről, és utána már csak a kampánnyal kívánnak foglalkozni.

 

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen ajánlatcsomaggal ülnek majd tárgyalóasztalhoz Bajnai Gordonékkal, az elnökségi ülésen nem született konkrét döntés, az azonban sokatmondó, hogy a szocialisták „kiinduló fix pontnak” tekintik a 35 körzetre vonatkozó ajánlatot, amelyet legutóbb Bajnai Gordon is „alkudozás nélküli tárgyalási alapnak” mondott. Az MSZP elnöksége abban is egységes volt, hogy az európai parlamenti és az országgyűlési választásokat egyazon időpontra kell kitűzni, ezért erre kérik Áder János államfőt is. Mesterházy szerint erre azért van szükség, mert így biztosítható a minél magasabb részvétel és a költséghatékonyság. 

 

A Népszabadság értesülései szerint a szocialisták 35 körzetet adnának át az Együtt–PM szövetségnek; feltéve, ha közös listán indulnak, és Mesterházy Attila a kormányfőjelölt. Abban az esetben, ha külön listán, egyéniben pedig koordináltan indulnának, az Együtt 27 körzetet kapna. Ez a szám egyébként azért fontos, mert ez a minimum, amelyet egy szervezetnek fel kell tudnia mutatni ahhoz, hogy önálló országos listát állíthasson. 

 

A cikk folytatása a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.