Mesterházy Attila: Orbán utolsó költségvetése
Olyan költségvetést rakott össze a kormány, hogy most aztán a fal adja a másikat. Halvány esély van arra, hogy legalább az oldalszámok igazak belőle. A többi biztos, hogy nem stimmel.
Mesterházy Attila: Orbán utolsó költségvetése

A kormány eddigi gyakorlatából világosan látszik: a büdzsé kizárólag arra való, hogy legyen mit megszavaznia a kormánypárti szavazógépnek év végén. Ők maguk se veszik komolyan, és agyonmódosítják a következő év során. Most is így tervezi a Fidesz. Abban reménykedik, hogy a választásig állva marad ez a pénzügyi kártyavár. A problémák pedig majd szakadjanak a demokratikus erők kormányának nyakába. Tartalék alig van a költségvetésben, és tudjuk, hogy az Orbán vereség esetén az utolsó pillanatban kiszór minden pénzt a haveroknak. Így szokta, ez a stílusa.  

 

Az Orbán-rendszer mindig csak álmodozik a komoly növekedésről. Hol vannak már azok az idők, amikor az ellenzéki Fidesz növekedésközpontú gazdaságpolitikáról szónokolt? És hol vannak azok az idők, amikor Matolcsy György 5 százalékos növekedést jósolt ennek a ciklusnak a végére? Most a 2 százalékos gazdasági növekedés is csak vágyakozásnak tekinthető. Költségvetést alapozni erre a vágyakozásra: felelőtlenség.

 

A költségvetési tervezet kiindulópontja továbbra is a teljesen elhibázott adórendszer, amely igazságtalan újraelosztást valósít meg: a gazdagokat jutalmazza, a szegényeket bünteti, a vállalkozásokat tönkreteszi. Ezen alapvetően változtatni fogunk a kormányváltást követően.

 

A rossz szerkezet következménye például, hogy legalább 80 milliárd hiányzik az önkormányzati rendszerből. Egyes számítások szerint a hiányzó összeg akár 150 milliárdra is rúghat. Ennek a feladatellátás minősége látja majd kárát, mi több a feladatellátás maga is veszélybe kerülhet.

 

Nincs fedezete az egészségügyi béremelés megígért és égetően szükséges folytatásának. A gyógyszertámogatás nem növekszik, miként a rokkantsági és rehabilitációs ellátásokra sem szán többet a mostaninál a kormány. A nyugdíjak reálértékét egy kormányzati tervezet egészen 2017-ig befagyasztaná.

 

Az írás folytatását Mesterházy Attila honlapján olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.