Mesterházy Attila: Minden eddiginél engedékenyebbek voltunk
Akárhogy is lesz, szeptemberben le kell zárni az Együtt-tel a választási együttműködéssel kapcsolatos tárgyalásokat, mert nem egymással, hanem Orbán Viktor leváltásával kell foglalkoznunk – nyilatkozta a Népszabadságnak Mesterházy Attila.
Mesterházy Attila: Minden eddiginél engedékenyebbek voltunk

Az MSZP elnöke közölte, ha az előválasztási javaslatukat az Együtt elutasítja, akkor azonnal megkezdik a tárgyalásokat a Demokratikus Koalícióval, a szociáldemokratákkal és a Liberálisokkal.

 

Gyakran szoktak a leendő szövetségesek ultimátumot adni egymásnak?

 

Szövetségesi tárgyaláson nem történhet ilyen. Különösen nem úgy, hogy a sajtóban előbb jelenik meg a javaslat, mint ahogy arról a tárgyaló fél tudomást szerez. Az én javaslatom egy válaszreakció volt arra, hogy ha Bajnai Gordon kényszerhelyzetet teremtve átírja az egyeztetés menetrendjét, akkor legalább az embereket is megfelelően vonjuk be ebbe a folyamatba. Mi azt mondjuk, hogy ne közvéleménykutatók vagy lájkok, hanem hús-vér emberek döntsenek ebben a kérdésben. Hiszen ők fognak voksolni jövő tavasszal is.Eddig sem volt könnyűnek mondható az MSZP és az Együtt–PM egymásra találása, de az egyéni körzetekről való tárgyalások mégis mintha hirtelen akadtak volna el. Mi volt az a pont, ahol felborult a menetrend?

 

Személy szerint most pénteken éreztem először azt, hogy megakadtak a tárgyalások. Mi nyitottan és kompromisszumkészen folytattuk az egyeztetéseket. Egy korrekt és komoly javaslatot tettünk az asztalra. A megelőző két napot végigbeszéltem a megyei elnökökkel, hogy hol és miként lehet még jobban figyelembe venni a tárgyaló partnerek érdekeit. Ennek lett az eredménye, hogy harmincöt választási körzetet átengedtünk volna, amelyből húsz-huszonkettő győzelemre esélyes körzet volt. Ezeken felül akart legutóbb Bajnai Gordon további hat-hét erős szocialista körzetet kicserélni; így például újpesti, nyíregyházi, komáromi, miskolci vagy pécsi kerületeket. Menet közben viszont az is kiderült, hogy több olyan jelöltjük van, akiket bediktáltak ugyan mint lehetséges indulójukat, az érintettek azonban nekünk határozottan cáfolták, hogy az Együtt–PM színeiben indulnának a választáson, tehát még számos nyitott kérdés maradt, éppen ezért engem meglepett ez a menetrendet felrúgó fordulat.

 

Bajnai Gordon egyfajta, kutatáson alapuló előválasztást javasolt a miniszterelnök-jelölt személyéről. Ön ezt azzal fejelte meg, hogy ne csak önök között, de a 106 egyéni körzet lehetséges indulói között is legyenek előválasztások. Ez utóbbi nem csak arról szól, hogy sarokba szorítsa az Együtt–PM-et, hiszen tudhatóan nincsen mindegyik körzetben saját jelöltjük és szervezetük?

 

Bajnai javaslata nem előválasztás, hanem közvélemény-kutatás. Az viszont eddig is minden hónapban volt, és lesz is. A nyári hónapokban Bajnai Gordon és én is végigjártam az országot, ami után a kutatócégek már megmérték a támogatottságokat; vagy úgy is mondhatnám, amit szorgalmaznak, azon valójában már túl vagyunk. Ami pedig a mi javaslatunkat illeti: nincs benne semmilyen provokáció. Mindössze abból indultam ki, amit a tárgyaláson végig hangsúlyoztak, vagyis hogy mind a 106 körzetben el tudnak önállóan indulni. Ehhez pusztán annyit tettem hozzá, hogy ha a miniszterelnök-jelöltek kapcsán megkérdezzük az embereket, és lehetővé tesszük, hogy érveljenek saját személyük mellett, akkor úgy fair, ha ezt a többi jelölt esetében is biztosítjuk. Ez így tisztességes. Ráadásul két hét alatt le lehet vezényelni a folyamatot. A valós verseny mindig jobb, mint egy kutatás. Bajnai Gordon személyesen ezt a forgatókönyvet egyébként megfontolandónak tartotta, vagyis ez egy közös megoldás lehet.

 

A teljes interjú a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.