Mesterházy Attila: Ideje belevágni
Üdvözlünk a fedélzeten, Gordon! Már fél éve tárgyalásra készen várunk minden olyan demokratikus erőt, amely az Orbán-rendszer leváltásáért küzd és a magyar emberek érdekében hajlandó az összefogásra. Az MSZP eddig kétszer kezdeményezte, hogy az ellenzék folytasson átfogó tárgyalást a választási együttműködés tartalmi, szervezeti és személyi kérdéseiről.
Mesterházy Attila: Ideje belevágni

Üdvözlünk a fedélzeten, Gordon!

 

Már fél éve tárgyalásra készen várunk minden olyan demokratikus erőt, amely az Orbán-rendszer leváltásáért küzd és a magyar emberek érdekében hajlandó az összefogásra. Az MSZP eddig kétszer kezdeményezte, hogy az ellenzék folytasson átfogó tárgyalást a választási együttműködés tartalmi, szervezeti és személyi kérdéseiről. 2012 novemberében és 2013 áprilisában is azt javasoltuk, hogy fogjunk neki mielőbb. Számos párttal és civil szervezettel ez már megtörtént.

 

Nem rajtunk múlt, hogy eddig nem ültünk asztalhoz Gordon pártjával. Az így elvesztett idő nem hozható vissza, de többé nem ajándékozhatunk a Fidesznek heteket, hónapokat. Az ellenzéknek át kell vennie a kezdeményezést. Ennek alapfeltétele, hogy mindenki csatlakozzon a már elkezdett tárgyalásokhoz. 

 

Az Együtt-2014 pénteken megküldött téziseire fontos tárgyalási dokumentumként tekintek. Bár érdemes hozzátenni: eddig is ismertük a pártszövetség álláspontját ezekben a kérdésekben. A mi programjaink is jó ideje nyilvánosak. Pártelnökként kimondottan büszke vagyok arra, hogy az MSZP a teljes kormányzati spektrumot lefedő programcsomaggal rendelkezik. Eleve arra készültünk, hogy e programokat a demokratikus ellenzéki partnerekkel megvitatjuk. E vita első fázisa már le is zárult. Az együttműködési tárgyalások folyamán január óta több kérdésben közös álláspontra jutottunk. Az általunk képviselt programpontok mellett jópár párt és mozgalom sorakozott már fel. Ettől még persze nyitottak vagyunk újabb és újabb szervezetek javaslataira is. Van, amiben könnyebben tudunk engedni, másban nehezebben, és van, amiben semmiképp, de ez a tárgyalások természete. Erre készültünk, sosem gondoltuk, hogy másképp kellene történnie.

 

A Bajnai Gordon által megküldött tézisek összehangolhatónak látszanak az MSZP programjával. Ez nagyon jó hír. Örömmel jelzem, hogy az Együtt nyitott kapukat dönget az MSZP-nél, mikor az ügynökakták nyilvánosságát és a korrupcióellenes intézkedések témáját veti fel. Az állambiztonsági iratok kapcsán az MSZP a teljes nyilvánosság híve. Jómagam már 2005-ben a teljes nyilvánosság szükségességéről beszéltem az országgyűlésben, személyes elkötelezettségem azóta csak erősebbé vált. Ami a korrupció elleni fellépést illeti, az MSZP évek óta készen áll arra, hogy a Transparency International Magyarország által javasolt korrupcióellenes törvényi változtatásokat törvényerőre emelje. A kezdeményezés mindig a Fideszen bukott el. 

 

Mindemellett nem titkolom el azt a véleményemet sem, hogy az ügynökaktáknál fontosabbnak tartom a szegénység elleni küzdelmet, a gazdasági növekedés beindítását, a kis- és középvállalkozások versenyhelyzetének javítását, a valódi munkahelyek létrehozását. Radikálisan javítanunk kell a nők és a nyugdíjasok, illetve az oktatás és az egészségügy helyzetén. Ezen áll vagy bukik Magyarország sorsa.

 

Mindent egybevetve úgy látom, hogy a szakpolitikák nagy többségében hamar meg tudunk majd állapodni.

 

A pártelnök írásának folytatását Mesterházy Attila honlapján olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.