Mesterházy: A szociális válság felszámolása a célunk
Orbán Viktor azt akarja bemesélni nekünk, hogy Magyarország sikeresebb és jobb hely lett az elmúlt három évben, mint volt. Ez arcátlan hazugság!
Mesterházy: A szociális válság felszámolása a célunk

Mindenki a bőrén érzi, hogy egyre rosszabb lett az élet: egyre kevesebb a munkahely, tömeges a szegények leszakadása. 2013-ban 300-300 milliárd forinttal kevesebbet költünk egészségügyre-oktatásra-szociális kiadásokra, mint 2010-ben. Három év alatt Magyarország eltávolodott Nyugat-Európától. Mi több, Közép-Európától is lemarad. 

 

Az ország kettészakadása egyre drámaibb. A jövedelemkülönbségek 2010 óta gyorsuló célunütemben nőnek. Jól jelzi a folyamatot, hogy a magyar háztartások átlagos vásárlóereje Moldova szintjére süllyedt. Ennek az átlagnak a  hátterében egyfelől a gazdagodó kevesek állnak, másfelől az a 4,5 millió ember, aki a létminimum környékén vagy az alatt él. Miközben Orbán Viktor vazallusa, Mészáros Lőrinc három év alatt a semmiből a 88. leggazdagabb magyar lett 7 milliárdosra becsült vagyonával, addig három év alatt kétszeresére nőtt azoknak a száma, akik közmunkásként tengetik az életüket. Egyre többeket kényszerítenek közmunkára, elemzések szerint számuk előbb-utóbb elérheti akár a félmilliót is.

 

Rohamosan növekszik azoknak a családoknak a száma is, akik nem tudják befizetni a közüzemi számláikat. A rezsicsökkentésről bebizonyosodott, hogy a valóban rászorulóknak alig segít, a tehetősek viszont megint jól jártak. Ez rezsicsalás.

 

Különösen aggasztó a gyerekek növekvő szegénysége. Ennek egyik oka a kormány igazságtalan családtámogatási- és adórendszere: hogy annak adnak többet, akinek eleve több jutott. Ma Magyarországon félmillió gyerek éhezik vagy hiányosan táplálkozik. Van ok a szégyenkezésre. És van ok a felháborodásra.

 

A teljes írás Mesterházy Attila honlapján olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.