Megszorításokat terveznek jövőre is
Alacsony, mindössze 2,8 százalékos inflációval és 2,7 százalékos hiánnyal számol a jövő évi büdzsé tervezésénél a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - derül ki a tárca honlapján közzétett költségvetési tervezetből.
Megszorításokat terveznek jövőre is

A dokumentum szerint 2014-ben az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 2,7 százalékát érheti el, és a magyar költségvetési politikának változatlanul elsődleges célkitűzése a magas államadósság csökkentése. A kormány célja - hangsúlyozza az irat -, hogy az államháztartási hiány és ezzel együtt az államadósság csökkentésével, a tartós egyensúlyon alapuló növekedés feltételeinek megteremtésével Magyarország gazdasági fejlettsége, illetve foglalkoztatási rátája növekedjen. A kabinet ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a bruttó államadósság GDP-hez viszonyított aránya a 2010. évi 81,8 százalékról 2012-re 79,2 százalékra mérséklődött, és a kormány a konvergenciaprogramban a következő évekre is olyan hiánypályát tűz ki, amely biztosítja az adósságráta további csökkenését.

 

A köriratban az is szerepel, hogy a minisztérium 295,1 forintos euró-, 225,9 forintos dollár-, valamint 239,2 forintos átlagos svájcifrank-árfolyammal számol a következő évben. A dokumentumban az áll: a személyi juttatások megtervezésénél az egyes szerveknek a 2013. évi eredeti előirányzatból kell kiindulniuk, amely egészségügyi intézmények esetén a 2013. évi illetmény- vagy bérfejlesztés összegével növelhető, valamint a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak személyi juttatása miatti többletkiadás 60 százalékával január-szeptemberben, és 70 százalékával október-decemberben. 

 

A cikket teljes terjedelmében a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.