Megszépített tündérmese, lódító Orbán
A drasztikus tavalyi reálbércsökkenés után idén, ha kis mértékben is, de emelkedik az átlagkereset mind bruttó, mind adózás utáni szinten. Miközben a Központi Statisztikai Hivatal ezzel az örömhírrel kedveskedik a dolgozóknak, Orbán Viktor ismét tündérmesét vizionált egy interjúban - amihez persze jócskán kellett csúsztatni.
Megszépített tündérmese, lódító Orbán

Tavaly a háztartások 3-5 százalék közötti nettó reálbércsökkenést szenvedtek el az infláció és a gazdasági visszaesés okán. Idén a GDP-növekedés ugyan nem igazán indult meg, azonban a rezsicsökkenés miatt mélybe zuhanó - jelenleg 1,9 százalékon álló - pénzromlás miatt némi kompenzációra számíthatnak a keresők. A Központi Statisztikai Hivatal mai kimutatása szerint "a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél a bruttó átlagkeresetek 3,3, a nettó átlagkeresetek 4,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit." 

 

Az adatokból az is kiderült, hogy "2013. január-májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 227 800 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 239 500, míg a közszférában foglalkoztatottak 216 000 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 78 100 forint volt." A legjobban még mindig a pénzügyi szektor fizet (bruttó 484 700 forintos átlaggal), a legrosszabbul a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (146 100 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (155 000 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (163 900 forint) ágakban dolgozók kerestek.Orbán Viktor szerint, aki a The Wall Street Journalnak adott hosszú interjút, mindez a "jobban teljesítés" eredménye. Kijelentette: a kormányváltás idején 1,8 millióan fizettek adót, míg ma 4 millióan, ugrásszerűen növekszik a külkereskedelem és csökken az államadósság. Ha nettó hazugságnak erős is lenne nevezni az adatokat, komoly csúsztatásnak simán lehet. A tények, amelyeket a KSH szolgáltat: a munkanélküliség ma pontosan azon a szinten áll - 11,8 százalékon -, mint a kormányváltás pillanatában. A gazdaságilag aktív népesség száma három éve 4,4 millió volt, ami néhány ezerrel emelkedett Orbán Viktor kormányzása alatt. A foglalkoztatottak száma 3,781 millió volt, míg a Fidesz hatására 3,877 millió lett - amibe a külföldön dolgozók és a közmunkások is beletartoznak.

 

A cikk folytatását a Stop.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.