Megint szégyenlistán Magyarország
Az alkotmány 2013 márciusában végrehajtott módosítása még inkább aláásta az igazságszolgáltatás függetlenségét, és megfosztotta jelentős jogköröktől az Alkotmánybíróságot – szerepel az emberi jogi szervezet friss jelentésben.
Megint szégyenlistán Magyarország

Bírálja a magyar alaptörvény tavalyi módosításait a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet kedden Berlinben bemutatott éves jelentése.

 

A dokumentum Magyarországról szóló része szerint a kormány által kezdeményezett jogszabálymódosítások miatt 2013-ban is gyengült az emberi jogok védelme és fenyegetés alatt állt a jogállamiság. Az alkotmány 2013 márciusában végrehajtott módosítása még inkább aláásta az igazságszolgáltatás függetlenségét, és megfosztotta jelentős jogköröktől az Alkotmánybíróságot – szerepel a jelentésben.

 

A HRW jelentése szerint a kormány szeptemberben „kozmetikai változtatásokat” hajtott végre az alaptörvényen, amelyek nem vetettek véget vallási csoportok diszkriminációjának, és csak részben kezelték a politikai hirdetések korlátozásának problémáját. Mindehhez a jelentés hozzáfűzi, hogy a romák továbbra is megkülönböztetésnek és zaklatásnak vannak kitéve – ennek volt a példája az ózdi vízbotrány –, és változatlanul gond az antiszemitizmus. Ez utóbbival kapcsolatban a HRW többek között a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke, Orosz Ferenc elleni támadásról tesz említést, de sérelmezi a hajléktalanokat kriminalizáló törvényt is, amely lehetővé teszi, hogy a tiltott közterületen élőket pénzbüntetésre, közmunkára vagy akár börtönre ítéljék.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.