Megint nem a kormány a hibás
A német autóipar egyedül nem képes talpra állítani a magyar gazdaságot. Elemzők szerint innen már tényleg csak felfelé van.
Megint nem a kormány a hibás

Kiábrándító teljesítményt nyújtott decemberben a hazai ipar: a termelés volumene 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, s ezzel folytatódott a magyar gazdaság egyetlen húzóágazatának nyár óta tartó vesszőfutása. Az elemzők feleakkora visszaesésre számítottak, mint amekkorát a Központi Statisztikai Hivatal első becslésében közölt. Az ipart ötödik hónapja sújtó recessziós hullám negatívba fordította 2012 egészét is, a termelés 1,7 százalékkal volt alacsonyabb a 2011-ben mértnél. Utóbbi évet még 5,6 százalékos, az azt megelőzőt pedig 10,6 százalékos bővülés jellemezte.

 

Mindent egybevetve, az ünnepélyes gyáravatások és a stratégiai szerződéskötések sorozata ellenére sem sikerült a kormánynak normalizálnia a hazai össztermék (GDP) döntő hányadát adó ipar helyzetét, annak kibocsátása megállíthatatlanul csökkent.

 

Eddig. A jövő ugyanis szép reményekkel kecsegtet, mint azt Matolcsy György szokásos, Heti Válaszban megjelent jegyzetében egyértelműsítette. A nemzetgazdasági miniszter a kormányon kívül álló okokra vezette vissza az ipar és a magyar gazdaság tavalyi gyászos teljesítményét, ami szerinte számszerűsítve 1,5 százalék körüli GDP-visszaesésnek felel meg. Az objektív körülmények közé sorolta a mezőgazdaságot sújtó aszályt, ami közel 300 milliárd forintnyi kárt okozott, a háztartások három százalékra tehető fogyasztáscsökkenését és a külföldi kézben lévő bankok több ezermilliárd forintra becsült, a hitelezés szűkítését eredményező forráskivonását, valamint az uniós támogatások hasznosításakor parlagon maradt 500milliárd forintot.

 

A folytatást a Népszabadság.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.