Megint leállt a gazdaság
Negyedéves alapon 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság, az előző év azonos időszakához viszonyítva a bővülés 0,5 százalék lett – közölte a KSH. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján viszont csak 0,2 százalékos volt az éves növekedés.
Megint leállt a gazdaság

2013 első félévében a naptárhatás kiszűrésével nyert adatok szerint 0,1 százalékkal nőtt a magyar GDP, a szezonálisan is szűrt adat viszont 0,1 százalékos visszaesést jelez. (A  KSH egyébként az előző negyedéves adaton is módosított utólag, a növekedés 0,7-ből 0,6 lett, az éves alapú visszaesés pedig 0,3 százalék helyett 0,5 százalék.) A pozitív előjelű változást alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar növekedése okozta, és szintén pozitív, hogy öt egymást követő csökkenő negyedév után most a pozitív tartományba fordult a növekedés.

 

A GDP az idei első negyedévben 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 0,7 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint, ehhez képest tehát a negyedéves összehasonlításban látszik nagy romlás. A második negyedéves számok most pontosan azért voltak fontosak, mert a halványan beinduló növekedés fenntarthatóságáról adtak jelzést a gazdaságpolitikának. A jelzés szerint baj van.

 

A technikai recesszióból ugyan kikerült a magyar gazdaság (már az előző negyedévben), de a negyedéves alapú összehasonlítás kiábrándító. Ehhez képest az európai adatok (német, francia) a vártnál jobbak lettek, tehát a gyenge teljesítményt már a negatív külföldi hatásokkal sem magyarázhatjuk.

 

A cikk folytatását az Index.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.