Megfutamodott a kormány
A Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű nemzetközi korrupcióellenes kezdeményezésnek a tegnap kezdődött éves csúcstalálkozójára időzítve léptette ki Magyarországot a szervezetből Orbán Viktor. Ezzel gyakorlatilag a nemzetközi színtéren is elismerte, hogy kormányzása átláthatatlan és a korrupció melegágya.
Megfutamodott a kormány

Az utolsó pillanatban utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kilépésről szóló szándéknyilatkozatot azonnal küldje meg a 70 tagot számláló Nyílt Kormányzati Együttműködést (OGP) irányító bizottságnak, egyúttal visszavonja a csatlakozásról szóló 2012-es kormányhatározatot is. A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározatot a kormányfő a szervezet tegnap kezdődött csúcsértekezlete elé időzítette. Ezzel az OGP tagságot már megszüntetett Oroszországgal és Törökországgal illetve a felfüggesztett tagságú Azerbajdzsánnal került egy "klubba" Magyarország. Információink szerint egyébként a "magyar kérdést" is napirendre vette volna a szervezet a december 7-9. között tartott találkozón. Valószínűleg ez is ösztönözte a miniszterelnököt a gyors intézkedésre.

A kormány nevében a külgazdasági és külügyminiszter a megszokott koreográfia jegyében a nemzetközi szervezetre hárította a felelősséget. Szijjártó Péter közleményében azzal indokolta a kilépést, hogy az együttműködés a leckéztetés terepévé vált, és nincs lehetőség párbeszédre a keretein belül.

A kilépés közvetlen előzménye, hogy a szervezet megdorgálta Magyarországot, amiért a kormány szembe ment a nyílt kormányzás elveivel. Magyarország 2012-ben az elsők között csatlakozott az OGP-hez, ami utólag afféle fügefalevélnek tűnik, hiszen akkor az Orbán kormány már túl volt a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások kommunizálásán, a visszamenőleges hatályú törvényeken, s azóta állami szintre emelkedett például a közbeszerzési korrupció - állítja több elemző is.

Emellett egész pályás támadást indított a hazai civil szervezetek ellen, folyamatosan szűkítette a közérdekű adatokhoz való hozzáférés lehetőségét.

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.