Megbukott a 2013. évi költségvetés
Megbukott a 2013. évi költségvetés, és vele a Fidesz utolsó, még élő gazdaságpolitikai célkitűzése, az államháztartási hiány csökkentése. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter erről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.
Megbukott a 2013. évi költségvetés
A bevételek egy jelentős részét felültervezték, a tartalékot elköltötték, annak ellenére, hogy idén már két megszorításon is túl vagyunk. A költségvetésbe az év első hét hónapjában csak a tervezett bevételek 52 százaléka érkezett be, míg a kiadások 58 százalékának már a nyakára hágtak.
 
 
A törvényjavaslat alapján 171 Mrd forinttal nő a költségvetés pénzforgalmi hiánya, amely így a legoptimistább forgatókönyv szerint is eléri a GDP 3,5%-át. 
Korábban azt ígérték, hogy beindítják a gazdaság motorjait, évente 4-6%-kal fog nőni a gazdaság. Ehhez képest recesszióba taszították Magyarországot, idén pedig jó, ha a gödör alján stagnál a gazdaság. A beruházások csökkennek, így az 1 millió új munkahely ígéretét sem tudták beváltani: ma kevesebb embernek van valódi munkája, mint a válság előtt. Azt is ígérte a Fidesz, hogy csökkentik az adókat, de mára összességében több adót fizetünk, mint 2010-ben. Az államadósság elleni harcot pedig úgy bukta el a Fidesz, hogy közben elköltötte hárommillió ember időskorára félretett megtakarításait.
 
 
A hiány növelését eredményező ügyletek – így az E.ON egyes gázipari érdekeltségeinek megvásárlása, illetve a takarékszövetkezeti betétesek tulajdonukból való kiforgatásával összefüggő MFB tőkeemelése – a magyar gazdaság számára szükségtelenek, drágák és indokolatlanok. 
 
 
Az erre fordítandó pénz elegendő lenne arra is, hogy a fizetésképtelen helyzetbe került több mint százezer család biztos fedéllel a feje fölött várhassa a telet, vagy a Dunaferr dolgozói és a fizetésképtelen helyzetbe került húsgyárak dolgozói– Kapuvártól Pápán keresztül Gyuláig –ne veszítsék el a megélhetésüket, de segítséget lehetne nyújtani az Orbán-kormány által csődbe vitt MALÉV volt dolgozóinak is.
 
 
Szekeres Imre 
az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője
 
 
 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.