McCain még egyszer a padlóra küldte Orbánt
Orbán Viktor elképzelése az új magyar „illiberális” államformáról ellentétben áll a NATO és az Európa Unió alapvető értékeivel is – írja az arizonai republikánus szenátor szerdán a Népszabadsághoz eljuttatott közleményében.
McCain még egyszer a padlóra küldte Orbánt

Orbán Viktor elképzelése az új magyar „illiberális” államformáról ellentétben áll a NATO és az Európa Unió alapvető értékeivel is – írja az arizonai republikánus szenátor szerdán a Népszabadsághoz eljuttatott közleményében. McCain a közleményt egy nappal azután adta ki, hogy „újfasiszta diktátornak” nevezte a magyar miniszterelnököt. Budapest tiszteletet és bocsánatkérést várna tőle.

 

Helyi idő szerint szerda délután újra, ezúttal közleményben bírálta John McCain arizonai republikánus szenátor Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a magyar demokratikus intézményrendszer leépítéséért. A Népszabadsághoz eljuttatott közlemény így hangzik:

 

„Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es hatalomra lépése óta Magyarországon antidemokratikus alkotmányos változtatásokat léptettek életbe, a bíróságok függetlenségét korlátozták, lecsaptak egyes civil szervezetekre, üldözik a civil szférát, a sajtó szabadságát megnyirbálták, és még sok más említhetnénk. Ezek a lépések az intézmények függetlenségének, illetve a fékek és ellensúlyok elvét fenyegetik, miközben ezek a demokratikus kormányzás alapkövei. Mély aggodalommal tölt el a demokratikus normák erodálódása Magyarországon.

 

Ezeket az aggodalmakat sokan osztják. A Velencei Bizottság egy 2013-as döntése szerint Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosításai a demokráciát és a jogállamiságot fenyegetik és ellentétben állnak az alaptörvénnyel és az európai normákkal, és azt a kockázatot hordozzák magukban, hogy negatívan befolyásolják az Európa Tanács mind a három alappillérét: a hatalmi ágak szétválasztását, amely a demokrácia egyik alapvető eleme, az emberi jogok védelmét és a jogállamiságot.

 

A közlemény és a cikk folytatása a NOL.hu-n olvasható.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.