Matolcsy vesztett: óriásit ugrott az államadósság
A kormánynak a választásokra sikerült visszatornásznia az államadósságot arra a szintre, ahol négy évvel ezelőtt volt. A sikeres dollárkötvény-kibocsátás eredményeként a GDP-arányos adósságmutató 84,4 százalékra ugrott.
Matolcsy vesztett: óriásit ugrott az államadósság

Egyetlen nap alatt 84,4 százalékra ugrott fel az államadósság – számolta ki az Mfor. Az újabb hazai siker, a keddi 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátás árnyoldala ugyanis a bruttó adósság növekedése. A mai hivatalos MNB-árfolyammal számolva összesen 674 milliárd forintnyi hitelt vett fel az ország – vagyis ennyivel növekedett egy nap alatt az adósságállomány. Ezzel pedig oda ugrott a mutató, ahol az induláskor, vagyis még bőven a magánpénztárak államosítása előtt volt.

 

A számítás alapja egyszerű: a Magyar Nemzeti Bank hivatalos kimutatása szerint tavaly év végén az állam bruttó adósságának álománya 23 ezer 67 milliárd forintra rúgott, ami – a GDP folyóáras végső értékétől függően – a nemzeti össztermék 79 százaléka körül lesz majd. Ez a nagyon szép szám azonban némi trükkel jött össze, amit az is mutat, hogy januárban hirtelen 845 milliárd forinttal emelkedett meg a központi kormányzat adóssága.

 

Az össz állami és a központi kormányzati adósság eltér, hiszen előbbibe az önkormányzatok is beleszámítanak, így a mutatókat az egymás közötti adósságátvállalások is befolyásolják, de tény, az ugrás egy már ismert trükkre utal. Szilveszterkor nagy mennyiségű állampapírt vontak be (részben az állami résztulajdonban lévő Mol közreműködésével), hogy aztán idén év elején újra kibocsássák azokat. Így az év végi statisztika jobban néz ki, a havi adatközlések a rosszabbak – igaz, a legközelebbi hivatalos kimutatás az első negyedév végéről szól majd, ám az csak a választások után jön ki.

 

A cikk a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.