Matolcsy csomagja nem lesz elég a játszma megfordítására
Elemzők szerint az MNB terve nem elegendő a növekedés fellendítésére, de megerősíti azokat a véleményeket, miszerint Matolcsy helyt ad a jegybanknál a kormány növekedésbarát politikájának, amelyet még ő alkotott meg gazdasági miniszterként.
Matolcsy csomagja nem lesz elég a játszma megfordítására

Hozzáértők azt hangsúlyozzák, hogy a háromágú terv rövid távon stabilizálhatja a forintot és az állampapírokat, lehetőséget teremt további kamatcsökkentésre, ám a növekedésre nem lesz igazán kihatással.

 

Wall Street Journal:

 

Az újság csokorba szedte a szakértői véleményeket az MNB tegnap bejelentett növekedésösztönző csomagjáról. A BNP Paribas elemzője szerint most minden bizonnyal csalódtak, akik azt várták, hogy Matolcsy előkapja az unortodox pénzpolitika nagy páncélöklét és azzal tüzel. Az intézkedések sem nem meglepőek, sem nem megrázóak. De nem is korlátozza lényegesen a jegybanki hitelkockázatot, ugyanakkor nem fenyegeti különösebben a forint árfolyamát. Ám az összhatásuk sem ígérkezik jelentősnek, ideértve, hogy mennyire képesek gerjeszteni a gazdasági növekedést. Gárgyán Eszter a Citigrouptól úgy látja, hogy a program mérete és hatásköre csillapítja a túlzott lazítás miatti félelmeket. De mivel a piaci hatása előreláthatólag elhanyagolható lesz, alighanem megmarad a piacok aggodalma, hogy hamarosan újabb lépések következnek, vagyis igencsak fontos marad a kommunikáció. Ha az MNB vesztesége kisebb lesz a vártnál, az javíthatja a jövő évi költségvetési hiányt. A részletek hiányában nem világos, hogy a valutaátváltási konstrukciója mennyire csökkenti majd a hazai bankok devizahiányát. A Capital Economics két közgazdásza kétli, hogy mindez elég lesz a játszma megfordítására, bár némely KKV-nak bizonyosan segít. Ám nem elég bátor, valószínűleg nem dobja meg nagy mértékben a hitelezést és nem enyhíti a vállalatok összadósságterhét sem.

 

A cikk a 168 Óra Online-on folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.