Matolcsy a jegybankba megy? Ha nem rombol, az már tündérmese
Kész tényként kezeli a sajtó és a közpolitika háttérországa, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter váltja a hét végén leköszönő Simor Andrást a Magyar Nemzeti Bank élén. Hogy mit tesz majd a monetáris politikában az unortodox megoldások mester, kiszámíthatatlan, ennek ellenére megpróbálunk jósolni.
Matolcsy a jegybankba megy? Ha nem rombol, az már tündérmese

Orbán Viktor - a hírek szerint - önmagát utánozza: első kormányában Járai Zsigmond került a pénzügyminiszteri székből a jegybank elnöki posztjára, miután lejárt Surányi György mandátuma, a tárcát pedig az addigi államtitkár, Varga Mihály vitte tovább. Most, pénzügyér híján a gazdasági miniszter katapultál a monetáris politika élére, a megüresedett széket pedig ismét Varga kapja. Orbán és Matolcsy már kormányra kerülésük első pillanatától kezdve támadták Simort - eltekintve a gyakorta éles, személyeskedő, illetve szakmainak beállított politikai küzdelmektől - monetáris politikája miatt, ezért és a kormányzati kommunikáció miatt várható, hogy a következő jegybanki vezetés sokkal együttműködőbb lesz a kabinettel, mint az eddigi. 

 

De kezdjük az elején: mire való a jegybank? Legfontosabb feladata a pénzromlás, vagyis az infláció kézben tartása - ezt nevezik árstabilitásnak. Végtelenül leegyszerűsítve: a mindenkori kormányok érdekeltek az infláció magasan tartásában, hiszen így az adóbevételek (a termékek és szolgáltatások magasabb árai miatt) jelentősen megemelkednek, míg a fizetéseket az infláció alatt tartva a bevételeknél jelentősen lassabban emelkednek a kiadások. Ez ugyan reálkereset csökkenéshez vezet (mint láttuk azt 2012-ben: 6 százalékos infláció mellett 2,5 százalék körüli nettó béremelés 3,5 százalékos reálbér-csökkenést hozott), azonban a bevétel-többlet egy részéből szociális látványjuttatások valósíthatóak meg.

 

A teljes cikket a Stop.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.