Majdnem ötmillióan szegények
A rendszerváltás óta tavaly éltek a legtöbben szegénységben - derült ki a Tárki jelentéséből. A kutatóintézetnél úgy fogalmaztak, a magyar lakosság 17 százaléka volt jövedelemszegény (akinek egy bizonyos szint alatt van a jövedelme), 19 százaléka munkaszegény (ez azt mutatja, hogy egy háztartás munkaképes tagjai közül hányan nem dolgoznak teljes vagy részmunkaidőben).
Majdnem ötmillióan szegények

A rendszerváltás óta tavaly éltek a legtöbben szegénységben - derült ki a Tárki jelentéséből. A kutatóintézetnél úgy fogalmaztak, a magyar lakosság 17 százaléka volt jövedelemszegény (akinek egy bizonyos szint alatt van a jövedelme), 19 százaléka munkaszegény (ez azt mutatja, hogy egy háztartás munkaképes tagjai közül hányan nem dolgoznak teljes vagy részmunkaidőben), és 37 százaléka élt súlyosan deprivált anyagi körülmények között.

 

Ez utóbbi azokat a háztartásokat jellemzi, amelyekben a jólét kilenc eleméből (például a személygépkocsi birtoklása, az évente egy hét nyaralás vagy a megfelelő fűtés) legalább négy hiányzik. A szegénység és társadalmi kirekesztettség három elemének együttes előfordulását vizsgálva kiderült, a népesség 8 százaléka élt olyan háztartásban, ahol mindhárom szegénység-elem jelen volt, illetve 47 százalékuk olyan háztartásban, amelyikben legalább az egyik létezett.

 

Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa lapunknak kijelentette, beigazolódott, amit tavasz óta mondunk: 4 millió 668 ezer ember él szegénységben, korábban erre nem volt példa. És ne felejtsük el - tette hozzá -, hogy ez egy 2012-es adat. A szegények száma 2013 végére el fogja érni az 5 millió főt.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.