Magyarország az egyik visszacsúszó a demokrácia terén
Magyarország és Görögország a két legsúlyosabb „visszacsúszó” a demokrácia terén Európában – állapítja meg a Demos brit kutatóintézet tanulmánya.
Magyarország az egyik visszacsúszó a demokrácia terén

Magyarország és Görögország a két legsúlyosabb „visszacsúszó” a demokrácia terén Európában – állapítja meg a brit agytröszt, a Demos tanulmánya, melyben az európai demokráciák egészségét mérték meg. A brit intézet önálló kutatást nem végzett, több felmérés, például a Világbank, az Economist Intelligence Unit, saját korábbi demokrácia indexük és egyéb adatok alapján készítették el a dokumentumot, hangsúlyozva, hogy a demokrácia mérése igen nehéz vállalkozás.

 

A tanulmány szerint nem meglepő módon a 2004-ben csatlakozott tagállamok több szempontból sem elég erősek a demokrácia terén, viszont megfigyelhető, hogy a válság hatására néhány nyugat-európai országban is negatív trendek alakultak ki.

 

A kutatásban hét országra – Franciaországra, Olaszországra, Görögországra, Magyarországra, Lettországra, Bulgáriára és Romániára - térnek ki részletesebben, melyeket több kritika ért a demokrácia terén. A tanulmány öt alapproblémát állapított meg: bizalmatlanság a hagyományos politikai pártokban; korrupció, különösen, ha büntetlen marad; az igazságszolgáltatás minősége és függetlensége; a sajtószabadság állapota; és az emberi jogok, illetve a kisebbségekkel való bánásmód. Magyarországról többek között megállapítják, hogy a törvényi átalakítások miatt romlott a jogállamiság és a korrupció ellenőrzése is.

 

A cikk a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.