Magyar versenyképesség: Orbán sikerpropagandája és a valóság
Nagyszabású béremelési és járulékcsökkentési programot javasol a kormány az elkövetkező évekre, amelytől a gazdaság jobb teljesítményét, a versenyképesség javulását várja. Erre a romló mutatóink miatt nagy szükség is lenne. Most Orbán épp az ellenkezőjét sürgeti annak, amit eddig csináltak.
Magyar versenyképesség: Orbán sikerpropagandája és a valóság

Bár az NGM képviselője éppen most terjesztette a parlament elé a jövő évi adótörvény-csomagot, az máris elavulttá vált. Rejtély, mi értelme volt olyan anyagot vitára bocsátani, amely a korábbi ígéretek fényében szinte semmi lényeges dolgot nem tartalmazott, miközben a háttérben folynak az egyeztetések a valóban fontosnak látszó javaslatokról, de már megszoktuk, hogy a Fidesz akár naponta módosítja az előterjesztéseit. Legfeljebb az illetékes államtitkárt blamálják azzal, hogy olyan csomagot kell az országgyűlésben lelkes szavakkal méltatnia, amely egyrészt jelentéktelen, másrészt egy újabb előterjesztés pillanatokon belül felülírja.

 

A kiszivárgott információkon túl Orbán Viktor múlt heti beszéde is jelezte, hogy a kormány nagy dobásra készül bér- és járulékügyekben. A miniszterelnök nagy hévvel ecsetelte, milyen fontos az ország számára a jelentős mértékű, általános béremelés és járulékcsökkentés, ami dinamizálhatja a gazdaságot és a munkaerőpiacot. Ebben teljesen igaza van, mert a nettó jövedelmeket és főleg azok vásárlóerejét tekintve a sereghajtók között vagyunk az EU-ban, az adóterhek arányát tekintve viszont dobogós helyen állunk. A kettő közötti összefüggés nyilvánvaló, logikus tehát, hogy mindkét területen egyszerre lehet és kell lépni. Kár, hogy az elmúlt hat évben jórészt ennek az ellenkezője történt: az adóterhek mértéke az elmúlt év kivételével nőtt, két tucat új adófajta jelent meg, a lakossági és társasági jövedelem elvonás emelkedett, a túladóztatás egyre jobban a növekedés fékjévé vált.

 

A cikk a 168Óra.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.