Lassan kiürülhet az ország
Ma az ötven év alatti magyar munkavállalók közül minden tizedik tartósan külföldön vállal munkát, és a magyar fiatalok egyre nagyobb része is az országhatáron túl dolgozik. Azok, akik külföldre mennek tanulni vagy dolgozni, csak a legritkább esetben térnek haza, ráadásul 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldön munkavállalást, illetve kivándorlást tervezők aránya is.
Lassan kiürülhet az ország

Szép lassan tehát kiürülhet az ország.

 

Összesen 335 ezer ember, a 18-49 éves magyar állampolgárok 7,4 százaléka él külföldön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének új módszertanon alapuló gyorsbecslése szerint. Az adat azokról ad számot, akik Magyarországon állandó lakcímmel rendelkeznek, tehát hivatalosan nem vándoroltak ki, csak külföldön vállaltak munkát, vagy egyéb okból tartózkodnak tartósan más országban. A kutatásban 2012 novembere és 2013 februárja között 8917 embert kerestek meg hivatalos lakcímükön a kérdezőbiztosok; a tartósan külföldön tartózkodók arányát a három hónapon keresztül haza nem térők, illetve a csak látogatásra hazaérkezők alapján határozták meg.

 

Bár a mintavételi hibahatár magas, így 6,8 és 8 százalék között lehet a tartósan külföldön élők aránya, valójában mindkét arány hatalmas. Kiderült azt is, hogy a vizsgált csoportból a legtöbben - 25,8 illetve, 25,6 százalék - Németországban és Nagy-Britanniában élnek. A 335 ezres szám már csak azért is sokkoló, mert noha itt számolni kell a gyermekkorú és a nem dolgozó családtagokkal is, ám a KSH májusban megjelent közleménye szerint 2012-ben mintegy 230 ezren jelentették be hivatalosan, hogy másik európai országban élnek. Ez tehát tavaly óta jelentősen tovább nőhetett. Ráadásul - mint ismert- a Kopint-Tárki 2010-re legfeljebb 60 ezer külföldi munkavállalót becsült. Mindez pedig azt jelenti, hogy 3 év alatt több százezerrel nőtt a külföldön hosszabb időre letelepedők száma.Sőt, a Tárki 2012. márciusi kutatásából az is kiderült: 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldön munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya. Az elmúlt két évtizedben soha annyian nem akarták hosszabb vagy rövidebb időre elhagyni Magyarországot, mint most. Minden ötödik magyar, a lakosság 19 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát, ráadásul elsősorban a fiatalok azok, akik hosszú távra is elhagynák az országot: a 30 év alattiak mintegy fele - 48 százaléka - , a 31-40 éveseknek pedig csaknem harmada - 31 százaléka - akar inkább külföldön szerencsét próbálni, s minden hetedik diplomás fiatal tartósan is külföldön képzeli el a jövőjét.

 

A cikk folytatását a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.