Közösen kezdeményezi az alkotmány módosítását az MSZP és az LMP
Közösen kezdeményezi az alaptörvény módosítását az MSZP és az LMP - jelentette be hétfőn Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke és Schiffer András, az ökopárt társelnöke.
Közösen kezdeményezi az alkotmány módosítását az MSZP és az LMP

A módosító javaslat kizárná, hogy új adót vessenek ki, ha az államot fizetésre kötelezi egy bírósági ítéletet, valamint újból lehetővé tenné, hogy bárki közvetlenül az Alkotmánybírósághoz forduljon.

 

Az indítvány azt is rögzítené, hogy ha az Ab alkotmányellenesség miatt megsemmisít egy törvényi rendelkezést, akkor azt öt éven belül csak négyötödös parlamenti többséggel lehet az alaptörvény részévé tenni.

 

Mesterházy Attila azt mondta: a bírósági ítéletek miatti adókivetés tilalmával annak vennék elejét, hogy a kormány hibás döntéseinek következményeit az emberekre terhelje. Schiffer András pedig úgy fogalmazott: a kormányzat jogalkotási kudarcait nem lehet "elkúrtukadó" bevezetésével orvosolni.

 

Az LMP társelnöke arról is beszélt: nem konkrét kormányzati intézkedéseket, hanem az alkotmányosság rendszerszintű lebontását kifogásolják, azt, hogy ma már semmilyen korlát nem áll a kormánytöbbség előtt.

 

Ezen úgy lehet változtatni - folytatta -, ha ismét teljessé teszik az Alkotmánybíróság hatáskörét, jelenleg ugyanis a törvények utólagos vizsgálatát még parlamenti képviselők sem kezdeményezhetik önállóan.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.