Kövérre 19-en mertek nemet mondani, Sneiderre 35-en
Egy hónappal a második fülkeforradalom után összeült az új Országgyűlés. A Fidesz és a Jobbik képviselői is ragaszkodnak hagyományaikhoz, mások még ismerkednek az új szabályokkal.
Kövérre 19-en mertek nemet mondani, Sneiderre 35-en

A Jobbik-frakció tagjai érkeztek meg először a Parlamentbe, és ahogy az előző ciklus kezdetén, most is esküt tettek a Szent Koronát körbeállva. A nemzet szolgálatán kívül arra is megesküdtek, hogy visszaadják mandátumukat, ha a pártelnökség döntése alapján alkalmatlanná váltak feladatukra – ezt az előző ciklusban a frakciót elhagyó képviselőik nem tették meg.

 

Utánuk a kormánypárti frakciószövetség tagjai jöttek, soraikban Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnökkel és Kövér László (pillanatnyilag ex-) házelnökkel. A Fidesz–KDNP-frakció ökumenikus istentisztelettel kezdte a napot a Hold utcai templomban, majd a frakciótagok egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el a Batthyány-örökmécsesnél. Az érkezők többnyire az ülésrendet tanulmányozzák először, hiszen az is megváltozott.

 

A piros társalgóban Jánosi András és zenekara fogadta a képviselőket, azt a hagyományt támasztották fel, hogy a reformkorban Bihari János cigányzenekara játszott az érkező honatyáknak.

 

A Himnusz eléneklése után a köztársasági elnök beszédet mondott. 

 

Áder: senki sem kérdőjelezheti meg

 

"Tisztelettel köszöntöm az alakuló ülés résztvevőit. A képviselők 2014. évi választását követő új Országgyűlés alakuló ülését megnyitom" – Áder János így indította útjára az új ciklust.

 

Egy hónappal ezelőtt, április 6-án a magyar választók döntöttek – kezdte beszéde politikai részét a köztársasági elnök. Döntöttek arról, hogy kikre bízzák politikai képviseletüket, arról, hogy milyen összetételű legyen az új Országgyűlés. És döntöttek arról, hogy kikre testálják a kormányzás felelősségét a következő négy évben.

 

A választásokon Önök jogot és felhatalmazást kaptak arra, hogy a nemzet, az ország ügyeit megvitassák, hogy nemzetünk sorsát befolyásoló döntéseket hozzanak, hogy személyes és közösségi életünket szabályozó törvényeket alkossanak – mondta. A jogorvoslati eljárásokat befejezve a nemzeti választási bizottság április 30-án megállapította a végeredményt, az Alkotmánybíróság meg döntött. E két döntést követően senki sem kérdőjelezheti meg a választások tisztaságát, választási rendszerünk alkotmányosságát, a leendő kormány legitimitását – hangoztatta az államfő. 

 

Mindenekelőtt az alaptörvény 16. cikkelyének 3. bekezdése szerint a tegnapi megbeszélésüket követően felkérte Orbán Viktort miniszterelnöknek, aki a felkérést elfogadta. "Javaslom, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor urat válassza meg Magyarország miniszterelnökének!" – mondta a létező leghivatalosabb nyelvezethez visszatérő Áder János. 

 

Az államfő Deák Ferenc gondolatait idézte: "Ha visszatekintünk a múltra, örömmel kecsegtetem magam azon hittel, hogy hazánk sorsa javult. De nem szabad csak a múltra tekintenünk, tekintenünk kell főképp a jövőre."

 

A beszámoló a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.