Kövér László terrorizál a Házban
Az Országház teljhatalmú ura minden kétséget kizáróan Kövér László, aki személyesen rendelkezik arról, hogy mely újságírók mehetnek be, s szabadon kitilthat bárkit, aki vét a szigorú szabályai ellen.
Kövér László terrorizál a Házban

A rendelkezések várhatóan szigorodni fognak, erről a házelnök beszélt - dühében - a Mandinernek, amikor a sajtófolyosón kérdezték. Nehéz lenne összeszámolni, Kövér milyen orgánumot hányszor tiltott már ki - persze a listán nem találni kormánypárti médiaterméket.

 

Újságíró legyen a talpán, aki a parlamentbe merészkedik, hiszen a házelnök gyakorta tilt ki hivatásos tollforgatókat az Országházból, javarészt azért, mert "tiltott helyen" készítettek felvételeket. Ugyanakkor a Kövér által bevezetett házszabályi rendelkezések igen csekély mozgásteret engednek a stáboknak. Szabályosan ugyanis jelenleg csak a főemeleten, a sajtóterem előtt, illetve a kupolaterem előtti folyosón lehet videofelvételt készíteni, emellett az északi társalgóban, ahol általában sajtótájékoztatókat tartanak, ha a sajtóterem valamiért nem áll rendelkezésre - például foglalt.

A házszabály vonatkozó rendelkezéseinek értelmében tehát aki a "küzdőtereken" kívül forgat, annak szembe kell néznie a házelnök haragjával, s viselnie kell a következményeket. Ennek oka szakmai körökben teljesen nyilvánvaló: ne lehessen bárhol, bármit kérdezni a kormánypárti politikusoktól. Ha megnézzük a Házat, tisztán látható, hogy a "Kövér-féle" térképnek köszönhetően a képviselők számos egérutat találhatnak, s úgy juthatnak el az ülésteremtől például a frakcióirodákig, hogy egyetlen forgatócsoporttal se kelljen találkozniuk - azaz a főemeleten szinte bárhová el lehet jutni a nyilvánosság elől elzárt területen. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az újságírók szabadon dolgozhatnak a parlamentben, egyelőre csak a képfelvételek készítését korlátozta Kövér. Sokak szerint azért van ez így, mert mégiscsak kínosabb a Fidesznek egy olyan felvétel, amelyen a képviselő zavarba jön a kínos kérdésektől, mint ha ugyanezt egy újságíró írja meg.

A sajtótudósításnak egyébként nem volt mindig ilyen szigorú rendje a Házban, 1990-ben a tudósítók bárhol, akár az ülésteremben is dolgozhattak. A sajtót először csak a páholyokba "száműzték", majd már onnan sem, de az üléstermet körülvevő folyosókon az MSZP-SZDSZ kormányokig folyhatott a munka, majd az is tiltott területté vált. Ugyanakkor az arányokon valóban Kövér fordított, aki 2010-es megválasztása után nem azokat a csekélyebb méretű területeket határozta meg, hogy hol nem forgathat a sajtó, hanem kijelölte, hogy hol lehet dolgozni - ez a terület pedig egyre kevesebb lett az idők során, míg eljutottunk a két folyosóra.

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.