Korlátozná a kormányzati hirdetéseket a kampányban az ellenzék
Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd Magyarországért (PM) is megtiltaná, hogy a kormány hirdetéseket tegyen közzé a választási kampányban.
Korlátozná a kormányzati hirdetéseket a kampányban az ellenzék

Az LMP és a PM kampányszámla bevezetését javasolja, a Jobbik pedig szigorítaná a kampányköltségek elszámolását. A parlament előtt fekvő új kampányfinanszírozási törvényjavaslathoz szerda délutánig nyújthattak be módosító javaslatokat a pártok.

 

A Fidesz-KDNP előterjesztése szerint a választás évében a pártok működésre nem kapnának állami forrást. Támogatná viszont a költségvetés az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat: előbbieket egymillió forinttal, a pártokat pedig ezen felül maximum 600 millió forinttal. A jelölteknek az államkincstár egy kártyát biztosítana, amelyről készpénzt nem vehetnének fel, csak számlaadás fejében juthatnánk hozzá a pénzhez.

 

Az MSZP megtartaná a pártok költségvetési támogatását a választás évében is. Indoklásuk szerint az állam hagyományosan azért nem várja el a pártoktól, hogy önfenntartók legyenek, nehogy átláthatatlan támogatási rendszer alakuljon ki.

 

Karácsony Gergely, a PM független képviselője módosító indítványában a korrupcióellenes civil szervezetek által régóta szorgalmazott kampányszámla bevezetését javasolja. A pártok és a jelöltek hirdetéseik, szórólapjaik és választási gyűléseik költségét csak erről fedezhetnék. A bank a választási kampány alatt hetente kivonatot küldene a számlatulajdonosnak és az Állami Számvevőszéknek, amely a számlakivonat másolatát honlapján tenné közzé. Az LMP színeiben politizáló Schiffer András is azt javasolja, hogy a pártok és a jelöltek csak nyilvános kampányszámláról költhessenek.

 

Karácsony Gergely emellett kikötné, hogy az állam, állami és költségvetési szerv, helyi önkormányzat, illetve a befolyásuk alatt álló szervezetek a választási kampányban tevékenységüket ismertető, magyarázó vagy népszerűsítő hirdetést nem tehetnek közzé.

 

Hasonlóképpen az MSZP is előírná, hogy a kormány nem "folytathat burkolt pártpropagandát" a kampány alatt. A szocialisták ezzel a nemzeti konzultációkat és a kormányzati hirdetések közlését tiltanák kampányidőszakban.

 

Az ellenzéki javaslatokról bővebben a nol.hu-n olvashat.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.