Kihagynák a rezsicsökkentésből azokat, akik a medencéjüket fűtik
Az MSZP szerint a 20 százalékos rezsicsökkentés jelentős része a nagyobb fogyasztóknál – a „medencefűtőknél” – csapódik le. A határozathozatalokat követően a rezsicsökkentés megvédésével kapcsolatos politikai nyilatkozat általános vitáját tartották meg a parlamentben.
Kihagynák a rezsicsökkentésből azokat, akik a medencéjüket fűtik

Az MSZP szerint a 20 százalékos rezsicsökkentés jelentős része a nagyobb fogyasztóknál – a „medencefűtőknél” – csapódik le. A határozathozatalokat követően a rezsicsökkentés megvédésével kapcsolatos politikai nyilatkozat általános vitáját tartották meg a parlamentben.

 

A rezsicsökkentést nem az uniótól, hanem az uniós bürokráciától kell megvédeni, ugyanis ezt felhasználva most „azok akarnak az ablakon bejönni, akiket az ajtón korábban elküldtek” – mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a rezsicsökkentés megvédéséről szóló nyilatkozat általános vitájában.A politikus szerint a brüsszeli bürokrácia olyan jogosítványokat akar felhasználni, amelyeket a lisszaboni szerződés és annak kiegészítései sem biztosítanak.Rogán Antal hangsúlyozta: eddig két gyakorlat volt, a szocialisták privatizálták az energiaszektort, amelyben garantált profitot biztosítottak, és ez jelent meg az árakban. A 2002-es választáskor azt mondták, nem lesz gázáremelés, aztán háromszorosára emelkedett a tarifa. A Fidesz-kormányok ezzel szemben korábban úgy döntöttek, hogy nem emelik a rezsit az inflációnál nagyobb mértékben, most pedig eljutottak oda, hogy érdemben lehet a csökkentésről beszélni.

 

A frakcióvezető kitért arra is, hogy nem értik, Brüsszel miért nem ért egyet a szabályozott energiaárakkal, hiszen ezzel több uniós országban is élnek. Hangsúlyozta: ha a szocialisták azt mondják, hogy támogatják a rezsicsökkentést, akkor most álljanak is ki mellette, és tagadják meg a korábbi tetteiket. Ha ezt nem teszik meg, akkor olybá tűnhet, hogy ott akarnák folytatni, ahol abbahagyták.A szocialista Józsa István azzal kezdte felszólalását, hogy pártja támogatja a rezsicsökkentést, mert nagy szükség van rá, a Fidesz-kormány ugyanis elszegényítette az embereket az adóemelésekkel és a megszorításokkal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a politikai nyilatkozat „tendenciózus hazugságokat” tartalmaz, nem tudják bebizonyítani például azt sem, hogy reálértéken befagyasztották volna az energiaárakat – írja az MTI.Megjegyezte, hogy a 20 százalékos rezsicsökkentés jelentős része a nagyobb fogyasztóknál – ahogy a képviselő fogalmazott, a „medencefűtőknél” – csapódik le, ezért azt javasolták, hogy harminc százalék legyen a csökkenés, mert annak a hasznából többen részesülnének.Józsa István emlékeztetett, hogy a szocialisták gázár-kompenzációra többet fordítottak évente, mint amit a kormány most rezsicsökkentésre: 120 milliárd forintba került a kompenzáció.

Az általános vita folytatásában szocialista képviselők, így Gúr Nándor, Józsa István és Szanyi Tibor egyebek mellett azért bírálták a Fideszt, mert szerintük igazságtalanul hajtja végre a rezsicsökkentést, nagy támogatáshoz juttatva a gazdagabb rétegeket is.

 

A teljes cikk a 168 Óra Online-on olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.