Kidurrant Orbánék devizamentő-lufija
Ma már szavazhat is a parlament a kiterjesztett árfolyamgátról: a nagy összegű hitellel rendelkezők és a 90 napon túli késedelemben lévők is kérhetnék az árfolyamgátat. A bankok javaslatával ellentétben ez azonban nem oldja meg véglegesen a problémát, csak elodázza azt.
Kidurrant Orbánék devizamentő-lufija

Sokat markolt a Fidesz azzal, hogy a devizahitelek megszüntetését ígérte, de keveset fogott. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tegnap törvényjavaslatot nyújtott be a devizahitelesek megmentésére: eszerint a 90 napon túli késedelemben lévők és a 20 millió forint feletti összeggel tartozók is beléphetnek az árfolyamgátba. A parlament gazdasági bizottsága délután módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz: ennek értelmében legfeljebb 180 napos késedelemben lévők csatlakozhatnak az árfolyamgáthoz.

 

Emellett a kilakoltatási moratóriumot is előbbre hozzák egy hónappal - ez december elsején egyébként is kezdetét vette volna. A civilszervezetek leghangsúlyosabb kérése is ez volt - ezt a bankok saját javaslatukban is szerepeltették. Másrészt az árverezési kvóta miatt a 117 ezer nem teljesítő hitelből szeptemberig mindössze négyezret árvereztek el. A jegybank nem teljesítő hiteleit tartalmazó statisztikája azonban azt mutatja, az árfolyamgát sem segít az adósok egy jelentős részén: a 90 napon túli késedelemben lévők harmada már élt a gáttal.

 

A kormánypárti ígéretekkel szemben tehát nem átfogó javaslat készült, a Fidesz az árfolyamgát kiszélesítésével feltehetően csak teszteli a választókat.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.