Kidolgozatlan pr-akció Orbán új csomagja
Kidolgozatlan és zavaros, de szakértők szerint pr-akciónak nem rossz az a 10 pontos munkahelyvédelmi akcióterv, amit Orbán Viktor jelentett be hétfőn a parlamentben. A tervezett járulékcsökkentést hatékonyabban is ki lehetett volna találni, és a vállalkozásokat adózási szempontból kifehéríteni igyekvő új adózási formák sikere is kérdéses a szakértők szerint.
Kidolgozatlan pr-akció Orbán új csomagja

Szakmailag kidolgozatlan, és sok zavaros elem található a miniszterelnök hétfőn bejelentett munkavédelmi akciótervében – vélekedtek a hvg.hu által megkérdezett adószakértők, valamint a munkáltatói szervezetek képviselői. Bár egyikük szerint pr-akciónak viszont jó.

 

Leginkább a csomag fedezete kérdéses, amelyről Orbán Viktor a parlamentben azt mondta, ezt a jövő évtől induló tranzakciós adó fogja jelenteni. Csakhogy a tranzakciós adót először azért találta ki a kormány, hogy kiváltsa azzal a 2013-tól megszűnő, a telekommunkiációs, az energetikai és a kiskereskedelmi szektorra kivetett válságadókat, valamint a jövő évtől megfeleződő bankadót.

 

Matolcsy György múlt héten a csomag bemutatásakor azt mondta, 300 milliárd forintba fog kerülni a jövő évi rész, melyhez 100 milliárd forintot azzal biztosít, hogy kölcsönveszi a büdzsé tartalékának egy részét, 100-100 milliárdot pedig azzal, hogy a tranzakciós adót kiterjeszti a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) és a Magyar Államkincstárra (MÁK). A fedezetnek így minden elemével gond lehet: a tartalék csökkentése a jövő évi büdzsé stabilitását és a hiánycél teljesítését veszélyezteti, az MNB és a MÁK megadóztatása pedig mintegy 200 milliárdos költségvetési lyukat eredményez (az állam egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt). Vagy ha az MNB továbbhárítja a bankokra az adót, a pénzügyi stabilitást megbolygató közvetett alapkamatcsökkenés valósul meg. 

 

A munkahelyvédelmi akcióterv részletes elemzését elolvashatják a hvg.hu-n.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.