Kicentizték a költségvetést
Veszélyes mutatványt próbál meg a kormány: a sok megszorítás után azt ígérik, jövőre már "mindenki" többet kap a költségvetésből, ugyanakkor a túlzottdeficit-eljárás réme miatt a hiány nem érheti el a 3 százalékot. Az eredmény a bevételeket több ponton túltervező, ráadásul kellő tartalékokkal föl nem vértezett, kifeszített büdzsé.
Kicentizték a költségvetést

Mint minden, a 2014-es költségvetés is a választási harcot szolgálja. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter például a rezsicsökkentés költségvetésének nevezte hétfőn délután, amikor "ünnepélyesen" átadta a törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.Márpedig ez a jelzős szerkezet a politikai propaganda terepén nagyon is világos üzenetet hordoz, de szakmailag gyakorlatilag értelmezhetetlen. A rezsicsökkentésnek persze lehet köze az ország büdzséjéhez, negatív (elmaradó adóbevételek) vagy pozitív (a lakosságnál maradó vásárlóerő növelheti a belső fogyasztást) hatásai lehetnek, de ettől még alapvetően oda nem való: a szolgáltatók és a fogyasztók közötti ügyletről van ugyanis szó.

 

Abban az értelemben is a választási propaganda eszköze a büdzsé, hogy összeállítói egyetlen jelentős érdekcsoporttól sem kívántak elvenni. Nincs olyan terület - legyen az az egészségügy, az oktatás, a hon- vagy rendvédelem -, ami kevesebbet kapna az idei támogatásnál, erre kínosan ügyeltünk - mondta maga Varga miniszter.Ebben az értelemben beszélhetünk választási büdzséről, de az is igaz, hogy most nem dobják úgy a lovak közé a gyeplőt, ahogy akár már a nyolcvanas évektől megfigyelhettük Magyarországon a pártkongresszusok illetve a választások évében - mondta Németh Dávid.
Most ugyanis sokkal kisebb a kormány mozgástere, tette hozzá a K&H vezető elemzője. Az EU-s szabályok miatt mindenképp a GDP 3 százaléka alatt kell maradnia a költségvetési hiánynak, különben az ország könnyen visszakerülhet a túlzottdeficit-eljárásba.A hiányterv így 2,9 százalékos. A jövő évi költségvetés többi legfontosabb adata is ismert volt már korábban: 2 százalékos tervezett növekedés, 2,4 százalékos infláció.
Sokat elárul a 2014-es büdzsé kiélezettségéről már maga az a tény is, ahogy a tervezés előrehaladásával a hiánycél szorosan befekszik a bűvös három százalék alá. A 2011-es és 2012-es konvergenciaprogram még 2 százalék alatti adattal számolt 2014-re, majd 2,2 százalékot, illetve néhány nappal ezelőttig hivatalosan 2,7-et írtak a papírokra.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.