Ki veszi be Budapestet?
Az őszi önkormányzati választások egyetlen valódi kérdése: ki győz Budapesten? A Fidesz–KDNP ezt a bástyát is újra beveszi, megsemmisítve ezzel a baloldali politikai erők utolsó reményét, vagy Budapest az ellenzék fellegvárává válik?
Ki veszi be Budapestet?

Az őszi önkormányzati választások egyetlen valódi kérdése: ki győz Budapesten? A Fidesz–KDNP ezt a bástyát is újra beveszi, megsemmisítve ezzel a baloldali politikai erők utolsó reményét, vagy Budapest az ellenzék fellegvárává válik?

 

Eddig se törődtek vele. Az önkormányzati választás nem délutáni tea úri kisasszonyoknak. Inkább kesztyűk nélküli bokszmeccs a grundon. Vannak ugyan szabályok, amelyeket be szokás tartani, de nem a részvétel a fontos, és fair play díjat se osztanak. Mindenki úgy küzd majd, ahogy és amivel tud, minden eszköz alkalmasnak találtatik, ha győzelemre vihet. A Fidesz nem engedheti meg, hogy a baloldal az áprilisi súlyos vereség után bárhol is megvesse a lábát és megerősödhessen. A baloldal pedig mindent elveszíthet. Ha Budapest is kicsúszik a keze közül, akkor semmije se marad, lassan feloldódik a választói emlékezetben.

 

Ha Budapest elesik, akkor a Fidesz totális ellenőrzés alá vonhatja az országot. De nem csak ezért fontosak a fővárosi voksok. A zömében ambiciózus vidéki srácokból összeálló ős-Fideszből alig maradt már valami, de a főváros meghódításának zsigeri vágya máig ott szunnyad a lelkekben. Nem véletlenül. Az érzelem a párthoz újonnan csatlakozó feltörekvő vidéki ifjakból minduntalan újratöltődik. Meg akarják hódítani az elérhetetlen várost, hogy azután megalázhassák. Ahogy erre kísérletet is tettek az első és második Orbán-kormány idején. De most láthatóan óvatosabbak.

 

Első alkalommal a metrószerződést felmondva megpróbálták ellehetetleníteni a város legnagyobb vállalkozását, az előző ciklusban szinte a választások másnapján hadat üzentek a bűnös városnak: „a főváros az utolsó fészke annak a politikai gondolkodásnak, amelyet szeretnénk a múlttá tenni”. Közben Tarlós István éppen azzal próbálta maga felé hajlítani a választókat, hogy megválasztásával feloldódik a kormány–főváros ellentét. A vitákat majd elsimítja a közös cél. De Budapest nem profitált az egyszínűségből. Sőt, a Fideszen belüli feszültségek újabb törésvonalakat hoztak a városi politikába.

 

A cikk a nol.hu-n folytatódik.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.