Kevesebből sehogyan sem lesz több
Megpróbálja sikerként beállítani a kormány, hogy kevesebb támogatást kap Magyarország a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban, mint a most befejeződőben, melyről még a szocialista kormány tárgyalt. A kabinet azonban megfeledkezik arról, hogy akárhogyan "forintosítja" a számokat, a támogatás nem lesz több.
Kevesebből sehogyan sem lesz több

Csúsztat a kormány, amikor úgy próbálja beállítani, hogy több támogatáshoz jutunk a 2014-2020-as ciklusban, mint az előző hét évben - mondta el lapunknak Kovács László, korábbi külügyminiszter és adóügyi európai uniós biztos. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap napirend előtt számolt be a parlamentnek a múlt csütörtökön-pénteken tartott Európai Tanács-ülésről, melyen az unió állam- és kormányfői megállapodtak a következő hétéves közös költségvetésről. Orbán Viktor az ország 2004-es európai uniós csatlakozása óta elért legnagyobb sikernek nevezte a múlt heti brüsszeli uniós csúcstalálkozón elért magyar eredményt. 

 

A kormányfő szerint ezzel a lehető legjobb pozícióba került Magyarország Európa politikai és gazdasági sakktábláján. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az méri igazán objektíven a sikert, hogy mennyivel kapunk több pénzt, mint amennyit befizetünk. A következő hétéves ciklusban ez a különbözet 24 milliárd euróról 25 milliárd euróra nőtt Rogán szerint. A frakcióvezető azonban ezen a ponton csúsztat: bázisáron - vagyis a 2011-es áron számolva a Buxinfo adatai szerint 20,4 milliárd euró támogatásra lesz jogosult Magyarország, míg az előző ciklusban, 2005-ös bázison 22,6 milliárd eurónyi támogatást kaptunk. Ha folyóárat számolunk, megszorozva az euró évi két százalékos inflációs értékével az éves előirányzatokat, akkor az előző ciklusban 24,9 milliárd eurónyi támogatást kaptunk, míg most 23,2 milliárd eurót. Rogán tehát nem összehasonlítható számokat helyezett egymás mellé, amikor arról beszélt, hogy növekedett az uniós támogatási keretünk.

 

A teljes cikket a népszava.hu-ra kattintva olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.