Kétszázezer új lakó a voksolásra?
Amennyiben a határon túli választópolgárok a voksolás idejére átjelentkeznek, és így rendelkeznek majd magyarországi lakcímmel, úgy nemcsak országos listára, hanem egyéni képviselőjelöltekre is szavazhatnak majd.
Kétszázezer új lakó a voksolásra?

A külhoniak választási eljárási szabályai hemzsegnek a visszaélésre lehetőséget adó rendelkezésektől, a Fidesz pedig egyértelműen a saját malmára hajtaná a vizet az újdonsült szavazóbázissal.

 

Kizárólag a magyarországi állandó lakcím léte, valamint hiánya különbözteti meg - egyébként nyilván alkotmányellenesen - a határon túli kettős állampolgárokat a belföldön élő választópolgároktól - mondta lapunknak Tóth Zoltán. A választási szakértő arra a felvetésünkre reagált így, hogy előfordulhat-e, hogy hirtelen bejelentett lakcímre tesznek szert bizonyos kettős állampolgárok, és a magyarországi állandó lakhely birtokában nemcsak az országos listára, hanem az adott körzet egyéni képviselőjelöltjeire is szavaznak.

 

Azért merült fel ez a visszaélési lehetőség, mert Pállfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdán arról beszélt, hogy 40 ezren vannak a kettős állampolgárok közül, akiknek korábban volt már magyarországi állandó lakóhelyük, így ők majd ugyanúgy szavazhatnak, mint bármely más Magyarországon élő választó, tehát nem csak pártlistára, hanem egyéni jelöltre is. Tóth ezzel kapcsolatban azt mondta, nincs különbség a korábbi kettős állampolgárok és az egyszerűsített honosítási eljárás révén állampolgársághoz jutók között a választási szabályokban. Magyarán, ha egy új állampolgár, akinek már nem volt szüksége magyarországi megélhetésre és lakóhelyre a honosításhoz, most vagy a választás előtt tesz szert magyarországi állandó lakcímre, az ugyanúgy szavazhat a jövő évi választásokon, mint egy évek, évtizedek óta itt élő állampolgár - két vokssal rendelkezve. Tóth e felvetéssel kapcsolatban elmondta: a kormány trükkös, sőt, tisztességtelen jogalkotásának "köszönhető", hogy különféle összeesküvés-elméletek is megjelennek. Mindez egy nagyon rossz folyamat, hiszen a választás tisztaságába vetett állampolgári és nemzetközi bizalom legalább olyan fontos, mint a garanciális szabályok - melyek ma szintén hiányoznak.Miután pedig a konzervatív számítások szerint is 1-3 mandátum sorsa függ a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, de a választójogot megkapó "új magyar" állampolgárok szavazatától a lecsökkentett létszámú parlamentben, nem is kérdés, hogy "átjelentkező" választópolgárokkal az egyéni körzetek sorsa is eldőlhet. Eközben a vélhetően többségében mégsem Magyarországon szavazó külhoniaktól tegnap megérkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI) az első két választási regisztrációs kérelem. Ezek egyikében egy németországi értesítési címet adtak meg, a másikban pedig egy e-mail címet - közölte Pálffy Ilona, az NVI vezetője. A választási eljárási törvény értelmében ugyanis a regisztrációt kérő, határon túl élő magyar állampolgároknak a választási irodával történő kapcsolattartásra nem a lakhelyük címét, hanem egy értesítési címet kell megadniuk, sőt, ez lehet akár egy e-mail cím vagy akár egy faxszám is. Meg kell adniuk továbbá egy postai címet is, ahová a szavazási iratokat kérik, de azokat átvehetik személyesen egy külképviseleten is, vagy bármely országgyűlési egyéni választókerületi székhelyen, illetve a kijelölt 22 határ menti település egyikén. Előfordulhat, hogy valaki értesítési címként egy másik országban lévő címet ad meg, az NVI csak az értesítési címek adatait közli, a postai címekét - ahová a szavazási iratokat küldik majd - nem.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.