Kampányol az Orbán-kormány: összevissza intézkedések
A kormányt szemmel láthatóan kampány-nyomás alá helyezte a Fidesz-frakció, amelynek semmi sem drága, ha népszerűnek látszó intézkedéseket hozhat. A bankok újabb tízmilliárdokat buknak, miközben a belső kereslet élénkülését vizionálja a gazdasági minisztérium.
Kampányol az Orbán-kormány: összevissza intézkedések

A kabinet maga állította elő a most kezelni kívánt problémát, amelyet tranzakciós illetéknek hívnak. Az európai példákkal ellentétben, ahol a nagy, elsősorban spekulatív tőkemozgásokat sújtja ilyen adó, addig Magyarországon Matolcsy György ötlete valósult meg: minden pénzmozgást sarcolnak. Amikor pedig - 2013 február végén - kiderült, hogy túltervezték az ebből az adónemből származó bevételeket, gyorsan emeltek is az adókulcson, plusz extra befizetésre kötelezték a bankokat. A választások közeledtével azonban a Fidesz kedvezni akar az alacsony fizetésűeknek is - ez számtalan, jövőre életbe lépő adóváltozásban tetten érhető. 

 

Ahogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője megígérte, a hírek szerint a jövő héten már be is nyújtják egyéni képviselői indítványként azt a törvényjavaslatot, amely ingyenessé tesz havonta két, összesen 150 ezer forintnyi készpénzfelvételt ATM-ekből. Félreértés ne essék: nem az adót törölnék el, csupán arra köteleznék a bankokat, hogy a 6 ezreléknyi sarcot maguk fizessék. Sőt, ennél is tovább mennek a javaslattal: a pénzintézetek sem tehetnek egyetlen fillér díjat sem ezekre a pénzfelvételekre. Ez összesen több tízmilliárdos veszteséget generál jövőre a pénzügyi szektorban, amely harmadik éve veszteséges immár.A lépés amellett, hogy hatóságilag újabb piaci szolgáltatás árába avatkozik be - vagyis a bankok nem számolhatják el költségeiket az ATM-es készpénzfelvételnél - a fektegazdaság felé löki az országot. A fejlett államok mindegyike igyekszik visszaszorítani a követhetetlen pénzforgalmat, ezzel szemben Magyarország jövőre direkt erre tereli a lakosságot. Szépségtapasznak is kevés lehet a gazdasági tárca elképzelése, amely a bank- és hitelkártyás fizetéseket viszont illetékmentessé tenné, vagyis visszavonná róluk az egy éve bevezetett adót.

 

A teljes cikk a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.