Jó a "megtört" Ab Orbánnak
Az alaptörvény körüli viták korszaka lezárult - állapította meg Orbán Viktor, miután látogatást tett az Alkotmánybíróságon (Ab). A kormányfő szerint a viták nyugvópontra jutottak, hiszen az Ab nem mondta ki a negyedik alkotmánymódosítás közjogi érvénytelenségét. Azt nem tette hozzá, hogy a testület nem is vizsgálta érdemben a kiegészítést.
Jó a

Orbán elégedettségét beárnyékolja az Amnesty International országjelentése, amely az alaptörvényt és módosításait is bírálja.

 

Szép és izgalmas időszaknak írta le az alkotmányos viták szerinte lezárult korszakát Orbán Viktor, mikor látogatást tett az Alkotmánybíróságon (Ab), ahol a testület elnökével, Paczolay Péterrel tárgyalt. "Az új alaptörvény körüli viták lezárultak, nyugvópontra jutottak Magyarországon" - értékelte a kormányfő az Ab keddi döntését, amely nem mondta ki a negyedik alkotmánymódosítás közjogi érvénytelenségét Szabó Máté ombudsman indítványára. Ám az elutasítást nehéz a viták nyugvópontra jutásaként értelmezni, hiszen az európai aggályokat kiváltó, itthon is vitatott újabb módosítás érdemi vizsgálat nélkül ment át az Ab-n, melynek egyébként a hatáskörét tovább szűkítette a változtatás. A viták lezárultáról azért sem lehet beszélni, mert nem csak a kisebbségben maradt, "radikális alkotmányvédőként" elhíresült régi Ab-tagok, hanem például a Fidesz által kinevezett Stumpf István is kifejezte nemtetszését a határozattal szemben.

 

A miniszterelnök mégis optimistán nyilatkozott, és most már, hogy a testület nem "kötött bele" a negyedik módosításba, mintha fontosabb is lenne számára, mint eddig. Legalábbis nem győzte dícsérni a Paczolayval folytatott megbeszélés után a testületet. A magyar alkotmányosság első számú őrének, az alaptörvény védelmezőjének, értelmezőjének, a közjogi kultúra továbbfejlesztőjének nevezte az Ab-t. Hangoztatta továbbá, hogy erős és szuverén Magyarország nem létezhet erős alkotmányos alapvédelem nélkül, vagyis az erős Magyarország fenntartásában megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen feladat hárul a testületre. Azt is mondta, hogy az Országgyűlésnek be kell építenie döntéseibe az Ab szempontjait.

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.