Itt a végleges Varga-csomag: augusztustól drágul a bankolás
Augusztustól duplájára nő a készpénzfelvétel ára, csökken a betétekre kifizetett kamat, drágul a céges telefon – másfél hét alatt átírta, és már el is fogadta az Országgyűlés a Varga-csomagot. Az állam az idén közel 150, jövőre több mint 170 milliárd forintot kap. Három hónapig kell félretenni a bankban a pénzt ahhoz, hogy legalább ne kevesebbet kapjunk vissza.
Itt a végleges Varga-csomag: augusztustól drágul a bankolás

Minden különösebb probléma, akció és tűntetés nélkül a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadta a költségvetés módosításáról és az adók emeléséről szóló törvényjavaslatokat az Országgyűlés - az egyetlen érdekesség, hogy Juhász Ferenc (MSZP), volt honvédelmi miniszter is igent nyomott az adóemelési törvényre. Vélhetően véletlenül: az ellenzékiek leszavazták a javaslatot.

 

A Varga-csomag az átlagos család terheit leginkább a tranzakciós illetéknek nevezett, csekk- és készpénzfelvételi adó emelése révén növeli meg. Bár a nemzetgazdasági miniszter a szavazás előtt azt mondta, hogy "van olyan bank", amely nem terheli ügyfeleire az adót, az általa említett felügyeleti felmérés szerint ezt a pénzintézete 94 százalékban megteszik. 

 

A tranzakciós adó esetében a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben: az eddigi 3 ezrelékkel szemben 6 ezreléket kell fizetni, vagyis minden ezer forint után hat forintot. Keveseket érint, de tény: nem lesz felső korlát, ami eddig hatezer forint volt – vagyis kétmilliós készpénzfelvétel felett már nem kellett fizetni az adót eddig, ám ezután majd kell.

 

A készpénz drágításával a kabinet – a bevételi számok teljesítése mellett – az elektronikus bankolás, az átutalások és a kártyás fizetések felé szeretné terelni ezzel a lakosságot, igaz, ezek is drágulni fognak. Itt az eddigi két ezrelékes illeték három ezrelékre emelkedik, de a felső korlát megmarad.

 

Az államnak az idén 45, a következő esztendőtől kezdve pedig évente 110 milliárd forint bevételt jelent az intézkedés. Közben augusztustól az átlagos család – bankolási szokásainak függvényében – havonta ötszáz és ezer forint közötti összeggel fizet majd többet a banknak a díjak emelkedése révén.

 

A cikk folytatása a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.