Ismét kemény ütést kapott Orbán víziója
Orbán Viktor örök víziója az Európai Unió válságáról, amelyből a szövetség képtelen kikecmeregni, ismét komoly ütést kapott - ezúttal a KSH-tól. Eközben Budapest az újabb devizahiteleseket mentő kormányzati intézkedés lázában ég, aminek ötletére a pénzpiacok finom jelzést küldtek: újra 300 forint fölött jegyezték az eurót, amelynek árfolyama csak péntekre került valamelyest ez alá.
Ismét kemény ütést kapott Orbán víziója

A magyar miniszterelnök szerint Brüsszel és Berlin képtelen megoldani az Európai Unió gazdasági válságát, erre egyedül Budapest tudja a jó receptet, ezért az eurokraták lesznek szívesek békén hagyni az unortodox gazdaságpolitikát. A fenti fejtegetésre - sok egyéb mellett - most éppen a Központi Statisztikai Hivatal cáfolt rá. A legfrissebb adatsor szerint "az év első öt hónapjában a külkereskedelmi forgalom volumene megközelítően 2,5%-kal bővült." Vagyis ennyivel több árut és szolgáltatást sikerült magyar cégeknek értékesíteni külföldi, elsöprő többségben uniós piacokon. Ez egyértelműen az érintett országok belső keresletének élénkülését mutatja, vagyis a válságból történő markáns kilábalást. 

 

A magyar piacon termelő, de exportra dolgozó vállalatok nyereségességét növeli, ha gyenge a forint, azaz számukra kifejezetten előnyös a 300 forint/euró árfolyam. Ugyanezt már nem mondhatja el magáról a devizahiteles vagy az éppen nyaralni készülő polgár. A központi költségvetésnek szintén nem tesz jót a gyengélkedő magyar fizetőeszköz, hiszen a devizában lévő államadósság értéke így emelkedik. Nem örülnek azok sem, akik benzint vásárolnak vagy importcikkekért állnak sorba.Úgy tűnhet, a recesszióból a stagnálás felé kilábaló gazdaság teljesítménye nem is igazolja vissza a nemzetközi pénzpiacok bizalmatlanságát a forinttal szemben. A jelek egyértelműen arra utalnak: az újabb devizahiteleseket mentő kormányzati ötletelés hatására rugaszkodott neki az árfolyam. Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és a folyamatosan kommunikáló kormányzati szervek tartják teljes bizonytalanságban a piacokat, miközben maguk is elismerik - mint tette ezt egy hete a miniszterelnök -, hogy nincs hova sietni.

 

A teljes cikk a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.